INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

fertőzés

india

koronavírus-járvány

Feltételezett vírusbeteg érkezik hozzátartozójával 2021. április 27-én az új koronavírus okozta Covid-19 betegeit ápoló szükségkórházba, amelyet egy újdelhi kórház mellett alakítottak ki. Az új koronavírussal fertőzöttek száma emelkedik Indiában, és emiatt egyre nagyobb hiány mutatkozik kórházi ágyakban és oxigénben.

Mintha a koronavírus nem lenne elég: az agyat is megtámadó horrorkór terjed Indiában

Infostart / MTI

Mukormikózis, avagy feketegomba: a tüdőből indul a fertőzés, sok esetben csak az egyik szem sebészi úton való eltávolításával lehet megállítani.

A koronavírus tombolásával egyidejűleg tovább terjed egy másik, sok esetben halálos lefolyású kór Indiában, az egyébként ritka "feketegomba" fertőzés.

Miközben vasárnap Indiában 240 ezer új koronavírus-fertőzöttet jegyeztek föl, és a halálos áldozatok száma a hivatalos adatok szerint is lényegében elérte a 300 ezer főt, a naponta regisztrált új fertőzések száma immár egy hete nem éri el a 300 ezret. Szakértők szerint a rejtve maradt, feltehetően igen nagy számú esettel együtt is a koronavírus legújabb hulláma túl van a tetőzésen, és megkezdődött a lefelé ívelő szakasz.

Ezzel egyidejűleg ugyanakkor egyre több esetet jelentenek egy másik, szintén súlyos, sok esetben halált okozó penészgomba-fertőzésből, a "feketegombaként" is emlegetett, a legyengült immunrendszert kihasználva a gyomrot és a bélrendszert vagy a tüdőt megtámadó mukormikózisból (mucormycosis).

A tüdőből elterjedve a fertőzés megtámadhatja a beteg agyát, sok esetben csak az egyik szem sebészi úton való eltávolításával lehet megállítani a fertőzést.

A gombás fertőzéses esetek gyakoribbá válásáról már két hete beszámoltak indiai orvosok. Sadananda Gowda, az indiai szövetségi kormány egészségügyi minisztere arról tájékoztatott, hogy eddig csaknem 9 ezer ilyen gombás fertőzést jegyeztek fel Indiában, és az esetszám növekedése miatt hiánycikk a gombás fertőzés kezelésére használt gyógyszer, az Amphotericin B. A helyi média szerint

már legalább 250 halálos áldozata van a gombás fertőzésnek Indiában,

de hivatalos adat erről nem áll rendelkezésre.

Korábban évente néhány mukormikózisos esettel találkoztunk, a mostani helyzet ijesztő – mondta Ambrish Mithal, a Max Healthcare magánkórház gasztroenteorológia és diabétesz osztályának vezetője.

Az indiai szövetségi egészségügyi minisztérium csütörtökön javasolta az államoknak, hogy minősítsék járvánnyá a gombás fertőzés okozta betegséget azért, hogy minden orvosnak kötelező legyen jelentenie, ha ilyen esettel találkozik.

Narendra Modi kormányfő pénteken a koronavírus utáni 'új kihívásnak' nevezte a betegséget.

Nyitókép: MTI/EPA/Idrísz Mohammed
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018