eur:
395.11
usd:
364.27
bux:
65634.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: MKP/Facebook

Szakértő: jövőre derülhet ki, mire elég a szlovákiai Szövetség

Népszavazás dönthet arról, hogy Szlovákiában leváltják-e a jelenlegi kormányt. Robert Fico és az ellenzék az ehhez szükséges aláírásokat össze tudja gyűjteni, hogy így gyakoroljon nyomást a köztársasági elnökre. Arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László történész, hogy milyen esélyei lehetnek a szlovákiai magyar pártoknak a következő parlamenti választásokon.

Szarka László történész szerint a szlovák ellenzék vélhetően minél hamarabb szeretne valamiféle radikális változást „kicsikarni” Zuzana Caputová köztársasági elnöktől. A kérdés, hogy az erre irányuló népszavazási kezdményezés eredményes lesz-e, ami nem jellemző Szlovákiában, vagyis ennek nagyon kicsi az esélye. A másik kérdés, hogy az úgynevezett történelmi baloldalon a kettéosztott egykori Robert Fico-párt egymással megtalálja-e a szót, hiszen a számtalan letartóztatás és a politikai színezetű perek kilátásai könnyen erodálhatják a szlovák baloldalt, ami miatt az esélyük – akár egy sikeres népszavazás esetében is – egy előre hozott választáson pillanatnyilag minimálisnak látszik – tette hozzá a szakember.

A történész az államfőre kitérve megjegyezte: Zuzana Caputová személye és politikai magatartása egy külön fejezet a szlovák politikában. Ugyanis, míg ő maga egyre népszerűbb, miután nagyon korrekt mód kezeli az ügyeket, pártja (a Progresszív Szlovákia) támogatottsága már nem ennyire egyértelmű, legutóbb be sem jutottak a parlamentbe. Tehát sok a bizonytalanság azt illetően, hogy a következő választások alkalmával az előzőleg szintén leszerepelt Kereszténydemokrata Mozgalom, illetve Caputová konzervatív pártja átlépi-e a bejutási küszöböt. Azzal együtt, hogy korábban senki nem tudta elképzelni a szlovák törvényhozást az említett két párt nélkül – tette hozzá Szarka László.

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy az egységbe szerveződő szlovákiai magyar pártok – MKP, Híd, Összefogás – jól szerepelhetnek a következő parlamenti választásokon. Szarka László szerint, amennyiben lesz idő arra, hogy kiépüljenek a járási struktúrák, az új lendületet adhat a Szövetségnek, főként, mert a pártegyesülés logikájában a platformlogika látszik győztesnek. Vagyis marad a három pártnak a platformja, és a köztük lévő együttműködésben kell kialakítani a közös programot és stratégiát. Ha viszont ennek nem lesz regionális–lokális bázisa, akkor tulajdonképpen csak elméleti esélyről lehet majd beszélni esetükben – fűzte hozzá.

Amennyiben nem lesznek előre hozott választások Szlovákiában, akkor a jövő évi helyhatósági választás lehet majd egy komoly erőpróbája a Szövetségnek. Akkor derülhet ki, hogy valóban igaz-e az, hogy az egymással viaskodó pártok nem mozgósítják jobban a szlovákiai szavazókat, mint egy egységpárt – magyarázta a történész. Úgy véli, csupa olyan gyakorlatias kérdés merül föl az új egyesülő párt programjának körvonalaiban, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy megszólítsák a régiókat, esetleg még az ott élő szlovákokat is, és akkor nem vegyes pártnak lehet majd tekinteni, hanem regionális mozgalomnak.

Mint ismert, a Szövetség vezetőjét a legerősebb párt, az MKP adja, míg az országos tanács elnökét a Híd, a legfontosabb – szakpolitikai – alelnöki tisztséget pedig az Összefogás.

A teljes beszélgetést itt, a cikkben szereplő két részletet alább meghallgathatják:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×