INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

szarka lászló

aréna

szlovákia

Szakértő: jövőre derülhet ki, mire elég a szlovákiai Szövetség

Szakértő: jövőre derülhet ki, mire elég a szlovákiai Szövetség

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Népszavazás dönthet arról, hogy Szlovákiában leváltják-e a jelenlegi kormányt. Robert Fico és az ellenzék az ehhez szükséges aláírásokat össze tudja gyűjteni, hogy így gyakoroljon nyomást a köztársasági elnökre. Arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László történész, hogy milyen esélyei lehetnek a szlovákiai magyar pártoknak a következő parlamenti választásokon.

Szarka László történész szerint a szlovák ellenzék vélhetően minél hamarabb szeretne valamiféle radikális változást „kicsikarni” Zuzana Caputová köztársasági elnöktől. A kérdés, hogy az erre irányuló népszavazási kezdményezés eredményes lesz-e, ami nem jellemző Szlovákiában, vagyis ennek nagyon kicsi az esélye. A másik kérdés, hogy az úgynevezett történelmi baloldalon a kettéosztott egykori Robert Fico-párt egymással megtalálja-e a szót, hiszen a számtalan letartóztatás és a politikai színezetű perek kilátásai könnyen erodálhatják a szlovák baloldalt, ami miatt az esélyük – akár egy sikeres népszavazás esetében is – egy előre hozott választáson pillanatnyilag minimálisnak látszik – tette hozzá a szakember.

A történész az államfőre kitérve megjegyezte: Zuzana Caputová személye és politikai magatartása egy külön fejezet a szlovák politikában. Ugyanis, míg ő maga egyre népszerűbb, miután nagyon korrekt mód kezeli az ügyeket, pártja (a Progresszív Szlovákia) támogatottsága már nem ennyire egyértelmű, legutóbb be sem jutottak a parlamentbe. Tehát sok a bizonytalanság azt illetően, hogy a következő választások alkalmával az előzőleg szintén leszerepelt Kereszténydemokrata Mozgalom, illetve Caputová konzervatív pártja átlépi-e a bejutási küszöböt. Azzal együtt, hogy korábban senki nem tudta elképzelni a szlovák törvényhozást az említett két párt nélkül – tette hozzá Szarka László.

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy az egységbe szerveződő szlovákiai magyar pártok – MKP, Híd, Összefogás – jól szerepelhetnek a következő parlamenti választásokon. Szarka László szerint, amennyiben lesz idő arra, hogy kiépüljenek a járási struktúrák, az új lendületet adhat a Szövetségnek, főként, mert a pártegyesülés logikájában a platformlogika látszik győztesnek. Vagyis marad a három pártnak a platformja, és a köztük lévő együttműködésben kell kialakítani a közös programot és stratégiát. Ha viszont ennek nem lesz regionális–lokális bázisa, akkor tulajdonképpen csak elméleti esélyről lehet majd beszélni esetükben – fűzte hozzá.

Amennyiben nem lesznek előre hozott választások Szlovákiában, akkor a jövő évi helyhatósági választás lehet majd egy komoly erőpróbája a Szövetségnek. Akkor derülhet ki, hogy valóban igaz-e az, hogy az egymással viaskodó pártok nem mozgósítják jobban a szlovákiai szavazókat, mint egy egységpárt – magyarázta a történész. Úgy véli, csupa olyan gyakorlatias kérdés merül föl az új egyesülő párt programjának körvonalaiban, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy megszólítsák a régiókat, esetleg még az ott élő szlovákokat is, és akkor nem vegyes pártnak lehet majd tekinteni, hanem regionális mozgalomnak.

Mint ismert, a Szövetség vezetőjét a legerősebb párt, az MKP adja, míg az országos tanács elnökét a Híd, a legfontosabb – szakpolitikai – alelnöki tisztséget pedig az Összefogás.

A teljes beszélgetést itt, a cikkben szereplő két részletet alább meghallgathatják:

InfoRádió - Aréna – Szarka László
 

Nyitókép: MKP/Facebook

Kapcsolódó hang

Előre hozott szlovák választás – Szarka László történész
 
Szlovákiai magyar pártok – Szarka László történész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018