eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: MKP/Facebook

Szakértő: jövőre derülhet ki, mire elég a szlovákiai Szövetség

Népszavazás dönthet arról, hogy Szlovákiában leváltják-e a jelenlegi kormányt. Robert Fico és az ellenzék az ehhez szükséges aláírásokat össze tudja gyűjteni, hogy így gyakoroljon nyomást a köztársasági elnökre. Arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László történész, hogy milyen esélyei lehetnek a szlovákiai magyar pártoknak a következő parlamenti választásokon.

Szarka László történész szerint a szlovák ellenzék vélhetően minél hamarabb szeretne valamiféle radikális változást „kicsikarni” Zuzana Caputová köztársasági elnöktől. A kérdés, hogy az erre irányuló népszavazási kezdményezés eredményes lesz-e, ami nem jellemző Szlovákiában, vagyis ennek nagyon kicsi az esélye. A másik kérdés, hogy az úgynevezett történelmi baloldalon a kettéosztott egykori Robert Fico-párt egymással megtalálja-e a szót, hiszen a számtalan letartóztatás és a politikai színezetű perek kilátásai könnyen erodálhatják a szlovák baloldalt, ami miatt az esélyük – akár egy sikeres népszavazás esetében is – egy előre hozott választáson pillanatnyilag minimálisnak látszik – tette hozzá a szakember.

A történész az államfőre kitérve megjegyezte: Zuzana Caputová személye és politikai magatartása egy külön fejezet a szlovák politikában. Ugyanis, míg ő maga egyre népszerűbb, miután nagyon korrekt mód kezeli az ügyeket, pártja (a Progresszív Szlovákia) támogatottsága már nem ennyire egyértelmű, legutóbb be sem jutottak a parlamentbe. Tehát sok a bizonytalanság azt illetően, hogy a következő választások alkalmával az előzőleg szintén leszerepelt Kereszténydemokrata Mozgalom, illetve Caputová konzervatív pártja átlépi-e a bejutási küszöböt. Azzal együtt, hogy korábban senki nem tudta elképzelni a szlovák törvényhozást az említett két párt nélkül – tette hozzá Szarka László.

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy az egységbe szerveződő szlovákiai magyar pártok – MKP, Híd, Összefogás – jól szerepelhetnek a következő parlamenti választásokon. Szarka László szerint, amennyiben lesz idő arra, hogy kiépüljenek a járási struktúrák, az új lendületet adhat a Szövetségnek, főként, mert a pártegyesülés logikájában a platformlogika látszik győztesnek. Vagyis marad a három pártnak a platformja, és a köztük lévő együttműködésben kell kialakítani a közös programot és stratégiát. Ha viszont ennek nem lesz regionális–lokális bázisa, akkor tulajdonképpen csak elméleti esélyről lehet majd beszélni esetükben – fűzte hozzá.

Amennyiben nem lesznek előre hozott választások Szlovákiában, akkor a jövő évi helyhatósági választás lehet majd egy komoly erőpróbája a Szövetségnek. Akkor derülhet ki, hogy valóban igaz-e az, hogy az egymással viaskodó pártok nem mozgósítják jobban a szlovákiai szavazókat, mint egy egységpárt – magyarázta a történész. Úgy véli, csupa olyan gyakorlatias kérdés merül föl az új egyesülő párt programjának körvonalaiban, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy megszólítsák a régiókat, esetleg még az ott élő szlovákokat is, és akkor nem vegyes pártnak lehet majd tekinteni, hanem regionális mozgalomnak.

Mint ismert, a Szövetség vezetőjét a legerősebb párt, az MKP adja, míg az országos tanács elnökét a Híd, a legfontosabb – szakpolitikai – alelnöki tisztséget pedig az Összefogás.

A teljes beszélgetést itt, a cikkben szereplő két részletet alább meghallgathatják:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×