eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
A háborús nyerészkedéssel vádolt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, a Horvát Demokratikus Közösség, a HDZ egykori elnöke bírósági ítélethirdetésre vár egy zágrábi tárgyalóteremben 2018. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Újabb nyolc évet kapott a volt horvát kormányfő

Nem jogerősen nyolc év börtönre ítélte egy horvát bíróság Ivo Sanader volt kormányfőt a Fimi Mediához kapcsolódó korrupciós ügyben, az előzetes letartóztatás ideje beleszámít a kiszabott szabadságvesztés-büntetésbe – közölte az N1 horvát hírcsatorna. Ezzel eddig összesen több mint 16 évet kapott.

A horvát legfelsőbb bíróság 2015 októberében szüntette meg Sanader ellen az elsőfokú eljárást és perújrafelvételt rendelt el.

A 2016-ban kezdődődött megismételt perben azzal vádolták a volt kormányfőt és tettestársait, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt "feketekasszájában" kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint

Sanader és két tettestársa összesen 70 millió kuna (3,3 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el, ebből a HDZ kasszájába 8 millió kuna került.

Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós ügyében a hivatali hatalommal való visszaélésben és bűnszervezet kiépítésében bűnösnek talált Sanader mellett letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon Mladen Barisic, a HDZ korábbi kincstárnoka és Branka Pavosevic pénztárnok is. A HDZ-t "felelősnek" találta a testület, ezért 3,5 millió pénzbírság megfizetésére kötelezte, valamint 14,6 millió kuna értékben vagyonelkobzást rendelt el a párttal szemben. Sanadernek 15,8 millió kunát is vissza kell fizetnie, amennyiben jogerőre emelkedik az ítélet.

A volt kormányfő, aki börtönbüntetését tölti egy másik ügyben, nem vett részt az ítélethirdetésen, jelenleg egy gyógyfürdőben tartózkodik, rehabilitáción.

A másik, Planinska néven elhíresült korrupciós perben 2019-ben a bíróság jogerősen 6 év börtönre ítélte. Az ügyben azzal vádolták, hogy kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő zágrábi, Planinska utcai épület piaci értéknél drágább eladását az államnak, s részesült a törvénytelenül szerzett haszonból.

Sanadert a zágrábi megyei bíróság két másik perben, a Mol-INA- és Hypo Bank-ügyben indított eljárásban 2019-ben és 2018-ban háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen 6 és 2,6 év börtönre ítélte.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×