eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb katasztrófa fenyeget, ezúttal Líbiában

Katasztrófával fenyeget a hónapok óta blokád alatt álló líbiai olajterminálokban a csordultig teli olajtározók és az egyre növekvő katonai jelenlét - figyelmeztetett szombaton Musztafa Szanalla, a líbiai állami olajtársaság (NOC) vezérigazgatója.

"Az olajkikötők le vannak zárva, az export leállt. Hatalmas katasztrófához vezetne, ha ezeket a túltöltött tartályokat támadás érné, vagy tűznek, illetve magas hőmérsékletnek lennének kitéve" - hangsúlyozta Szanalla a NOC honlapján közzétett videóüzenetében.

A tripoli egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr erői január óta gátolják az olajexportot és a kitermelést, ami a tározók feltöltéséhez vezetett.

A harcok júniusi fellángolását követően a NOC közölte, hogy a kelet-líbiai vezetéssel szövetséges zsoldosok hatoltak be Líbia olajmezőire és termináljaira. A líbiai olajvállalat szerint a kitermelés leállása komoly műszaki problémákat okozott ezekben a létesítményekben.

Szanalla a katasztrófa lehetőségét a Bejrút nagy részét romba döntő keddi robbanáshoz hasonlította. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 150 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná a libanoni fővárosban.

A Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) továbbra is uralja az ország keleti és déli felét a főbb olajlelőhelyekkel, és hónapok óta gátolja a kitermelést az ellenőrzése alatt álló létesítményekben, nyomást gyakorolva a rivális, a nemzetközi elismeréssel rendelkező nemzeti egységkormányra. A nemzetközi megállapodások értelmében ugyanis a tripoli székhelyű NOC és a líbiai Központi Bank rendelkeznek kizárólagos jogosultsággal a líbiai olaj eladására, amely az észak-afrikai ország fő bevételét képezi.

A Tripoli székhelyű nemzeti egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Értesülések szerint Haftar oldalán a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosa harcol, míg Ankara harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×