eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelenti a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések egy héttel további meghosszabbítását a kabinetülést követő sajtótájékoztatóján, Wellingtonban 2020. április 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/NZ Herald/Mark Mitchell

Pánik Új-Zélandon, a hadsereg a határon

Két külföldit kiengedtek a karanténből, miközben fertőzöttek voltak. Szigorítás jön az elvileg koronavírus-mentes országban.

Elfogadhatatlan hibának nevezte Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke, hogy két brit nőt úgy engedtek ki a kötelező karanténből, hogy nem tesztelték le őket, és utóbb kiderült, mindketten koronavírus-fertőzöttek. A kormányfő közölte, az eset nem ismétlődhet meg, és azonnal a hadsereget bízta meg a karanténok ellenőrzésével és az eljárás felügyeletével – írja a The Guardian.

Most 320 embert ellenőriznek, őket kutatták fel mint szoros kontaktokat, ők együtt utaztak a két nővel a repülőn, illetve közösen voltak karanténban egy aucklandi szállodában. Természetesen a két fertőzöttet most elkülönítették.

Azt most vizsgálják, hogy a két brit hogyan hagyhatta el tesztelés nélkül a karantént, ahol elvileg 14 napot kellett volna tölteniük. Méltányosságból engedték ki őket előbb, hogy a 650 kilométerre lévő Wellingtonban egy haldokló rokonukat meglátogathassák. Ettől azonban a távozásuk előtt tesztelni kellett volna őket. Most minden ilyen kivételes, méltányossági engedélyt betiltottak.

Jacinda Ardern kijelentette, az eset nem változtat azon, hogy Új-Zéland koronavírus-mentes ország, ahová továbbra is a csak a saját állampolgárokat engedik be, és mindenkire 14 napos karantén és két vírusteszt vár. Így érték el azt, hogy az országban más korlátozásra viszont nincs szükség. Eddig kevesebb mint 1500 fertőzést regisztráltak a szigetországban, és 22 halálos áldozata volt a járványnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×