eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Joe Biden volt  amerikai alelnök, a 2020-as amerikai elnökválasztás demokrata elnökjelölt-aspiránsa a Szolgáltatóipari Alkamazottak Nemzetközi Szövetsége (Service Employees International Union) kongresszusán, Los Angelesben 2019. október 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Nagy győzelmet aratott Joe Biden

A demokraták dél-karolinai előválasztásán Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke győzött, Tom Steyer kaliforniai milliárdos pedig bejelentette, hogy kiszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

Az első részeredmények szerint Biden a voksok csaknem 50 százalékát szerezte meg, a második helyen, messze lemaradva, valamivel több mint 19 százalékos szavazataránnyal Bernie Sanders végzett. A voksok bő felének feldolgozása alapján Pete Buttigieg volt polgármester, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátor egyaránt 10 százaléknál kevesebb szavazatot szerzett.

A demokraták elnökjelöltségéért versenyző Mike Bloomberg milliárdos a dél-karolinai szavazáson nem vett részt.

A z első felmérések szerint Biden elsősorban a 45 éven felüliek és az afroamerikaiak bizalmát nyerte el. Nagyarányú győzelmét elemzők különösen fontosnak tartják, hiszen a volt alelnök az előválasztási folyamat első három szavazásán - Iowában, New Hampshire államban és Nevadában - nem szerepelt jól. A dél-karolinai eredmények azonban meglendíthetik a kampányát, jótékony hatással lehetnek a március 3-án egyszerre 14 államban tartandó előválasztások eredményeire is.

"A demokraták olyan elnökjelöltet akarnak, aki demokrata párti" - jelentette ki Biden a győzelem éjszakáján Columbiában híveinek. Tom Steyer kaliforniai milliárdos még a végeredmények előtt, de már a részeredmények ismeretében bejelentette: befejezi kampányát és kiszáll az elnökjelöltségért folytatott versengésből. "Mondtam korábban is, hogy amennyiben nem látok esélyt a győzelemre, abbahagyom kampányomat. És tisztességesen megmondom: nem látom a lehetőségét, hogy elnyerhetem az elnökjelöltséget" - közölte Steyer, aki elsősorban környezetvédelmi programmal kampányolt.

Az üzletember "nagyszerű tapasztalatnak" nevezte eddigi kampányát, és mint mondta, semmit nem bánt meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×