eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Légzőmaszkot viselő utasok egy közel üres pekingi metrószerelvényen a hétfő reggeli csúcsforgalom idején, 2020. február 3-án. Az új koronavírus eddig több mint 14500 embert fertőzött meg Kínában, ahol a ragály halálos áldozatainak száma meghaladja a háromszázat. Szórványos eseteket húsznál több országból jelentettek.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Kínai beismerés: voltak hiányosságok

Beismerte a kínai vezetés hétfőn, hogy voltak "gyenge pontok és hiányosságok" az új koronavírusra való reagálásban, Hszi Csin-ping elnök pedig "megfelelő és határozott" lépéseket sürgetett a járvány megfékezése érdekében.

A beismerés a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának állandó bizottsága ülésén hangzott el, amelyet Hszi, a párt főtitkára elnökletével tartottak az új koronavírus okozta járvány megelőzéséről és megfékezéséről - jelentette a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség.

"A járványra való reagálás gyenge pontjai és hiányosságai miatt javítanunk kell a nemzeti válságkezelő rendszert és a sürgős és veszélyes helyezetek kezelésére irányuló képességünket" - áll a találkozóról kiadott jelentésben.

Az intézkedések között szerepel az illegális vadpiacok és vadkereskedés felszámolása.

A Hszinhua hírügynökség hétfői jelentése szerint összesen 475 paciens hagyta el országszerte vasárnap estig gyógyultan a kórházakat.

  • Az nCoV-2019 nevű vírus halálos áldozatainak száma hétfőre 361-re emelkedett,
  • az új vírus Kínában (Hongkongot és Makaót nem számítva) több ember életét oltotta ki, mint 2002-2003-ban a SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma).
  • A fertőzések száma meghaladta a 17 ezret.
  • A vírus 24 országban jelent meg.

A kínaiak különböző alkalmazások segítségével igyekszenek elkerülni a fertőzött városrészeket, illetve felkészülni az ott várható veszélyekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn közölte, hogy a WHO együttműködik a Google céggel, annak érdekében, hogy a keresőprogramban a koronavírusra való rákereséseknél a szakosított ENSZ-szervezet információi jelenjenek meg az első helyen,

így akarván elkerülni a járvánnyal kapcsolatos "híreszteléseket és félretájékoztatást".

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO végrehajtó tanácsának hétfői ülésén elmondta, hogy a Twitter, a Facebook, a Tencent és a TikTok közösségi portálok is meghozták az első intézkedéseket a tavaly decemberben a közép-kínai Vuhanban kitört járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás elkerülése érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×