eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Evo Morales hivatalban levő bolíviai elnök sajótájékoztatót tart La Pazban 2019. november 10-én, ahol bejelentette a választások megismétlését és egy új választási bizottság felállítását. A döntést Morales az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) a nap folyamán közzétett közleményével indokolta, amely szerint az október 20-i elnökválasztáson nyilvánvaló szabálytalanságok történtek. A dél-amerikai országban három hete zajlanak tüntetések és összecsapások, ellenzéki csoportok szerint Morales csalással nyerte meg az elnökválasztást, és ezért a lemondását követelik.
Nyitókép: MTI/AP/Juan Karita

Evo Morales a pápához fordult egy különös kéréssel

A megbuktatott bolíviai elnök szerdán felkérte Ferenc pápát, hogy szervezzen küldöttséget, amely más európai szervezetekkel és intézményekkel közösen felügyelné a már beharangozott választásokat a dél-amerikai országban.

"Ez személyes kezdeményezés, bár beszéltem róla más (politikai) testvéreimnek is" - mondta, hozzátéve, hogy nagyon tiszteli és csodálja a katolikus egyházfőt, "aki mindig is a szegények pápája volt". Morales ezzel arra utalt, hogy Bolívia lakosságának döntő része szegénységben él.

Az általa a választások megfigyelésére várt európai szervezeteket és intézményeket nem nevezte meg, csak annyit mondott, hogy "jelentőseknek" kell lenniük, amelyek betartatják "az összes normát".

A választások időpontját még nem tűzték ki. Jenine Anez ideiglenes bolíviai elnök azt ígérte, hogy hamarosan megrendezik. Moralest a pártja, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) a választási kampány vezetésével bízta meg. Ő maga nem indul elnökjelöltként.

Időközben az EFE spanyol hírügynökség jelentette, hogy Morales megkapta a menekültstátuszt Argentínában, ami gyakorlatilag kizárja kiadatását Bolíviának.

Az EFE az argentin bevándorlási hivatal tisztségviselőire hivatkozva úgy tudja, Morales december 12-én, a Buenos Aires-i Ezeiza nemzetközi repülőtérre megérkezve nyújtotta be kérelmét, amelyet most pozitívan bíráltak el.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×