INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

románia

medvetámadás

európai unió

Már Brüsszelig jutott a romániai medveprobléma

Már Brüsszelig jutott a romániai medveprobléma

Infostart / InfoRádió - Sánta András

Szerdán ismét medve támadt egy emberre: a székelyföldi Hidegkúton a férfit saját udvarán érte a támadás, aminek következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az érintett megyék vezetői a túlszaporodott medvék miatt petíciót intéztek az Európai Parlamenthez.

A Hargita megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba az InfoRádiónak elmondta, hogy az elmúlt hetekben sikerült rávenniük az EU nagyvadas platformjának tagjait, hogy látogassanak el Romániába.

"Mindegyikük, még a környezetvédő egyesületek képviselői is elmondták, Románia kormánya súlyosan áthágja a szabályokat, a platform társelnöke még azt is kijelentette, hogy a kormány szégyellje magát, amiért a kérdéskört nem kezeli."

Ez azért fontos, mert ha Brüsszelből gyakorolnak nyomást Romániára, a kormány hamarabb hozhat fontos döntéseket az ügyben - vélekedett Borboly Csaba.

"Ezt próbáljuk felerősíteni azzal, hogy Kovászna, Maros és Brassó megyével közösen letettünk egy petíciót az EU petíciós bizottságának asztalára, amihez a nyilvánosság tagjai is csatlakozhatnak. Bízunk benne, hogy mivel a helyzet már az elviselhetetlenségig fajult, Bukarestben is érzik ezt. Főleg a szerdai eset után, amely csak azért nem végződött tragédiával, mert a megyei sürgősségi kórháznak volt egy nagy tudású mellkassebésze, máskülönben meghalt volna a fiatal férfi, akit a saját udvarán támadott meg éjszaka a medve".

A petíció benyújtói elvárják az Európai Parlamenttől, hogy tárgyalja a romániai medve-helyzetet, és így nyomást tudjanak gyakorolni a román környezetvédelmi és az erdészeti minisztériumra, hogy "végezzék a dolgukat" - mondta Borboly Csaba. A Hargita megyei önkormányzat elnöke hozzátette: azt is elvárják, hogy több forrást biztosítson az EU a helyzet megoldására, ugyanis a medve-kérdésre a LIFE-projekten keresztül az elmúlt években a pénzek 5 százaléka érkezett Romániába, miközben ezen állatok populációjának kétharmada ebben az országban él.

Borboly Csaba szerint Románia területén napjainkban tízezer medve él, többségük Hargita megyében, ahol – mint mondta – nagyon jól érzik magukat. Brüsszelben pedig azzal sem voltak tisztában, hogy ott nem a populáció kihalása ellen kell harcolni, hiszen a gondok ezzel éppen ellentétesek.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Medve-ügyi petíció, Borboly Csaba
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018