eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Azt a bolgár rendszámú kamiont vizsgálják, amelynek rakterében harminckilenc holttestet találtak a délkelet-angliai Thurrock városának ipari parkjában 2019. október 23-án. A teherjármű október 19-én lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőjében. A kamion észak-írországi illetőségű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. A rendőrségi tájékoztatás szerint az áldozatok között 38 felnőtt és egy tinédzser van.
Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Kiderült, kik haltak meg a bolgár horrorkamion rakterében

Valószínűleg kínai volt az a 39 ember, akit szerda hajnalban holtan találtak egy bolgár rendszámú kamion hűtőkocsijában Anglia délkeleti részén.

Az Essex megyei rendőrség közleményében megerősítette a BBC, a Sky News és a Daily Telegraph egybehangzó értesülését arról, hogy az áldozatok mindegyike kínai. A rendőrség közölte, hogy 31 férfi és 8 nő holttestét találták meg a pótkocsiban. A kamion sofőrjét szerdán őrizetbe vették, kihallgatása csütörtökön is tartott.

Az essexi rendőrség csütörtöki közleményében leszögezi, hogy nem kíván "találgatásokba bocsátkozni" a gépkocsivezető kilétéről. A brit sajtó egyöntetű értesülései szerint egy Mo Robinson nevű 25 éves észak-írországi férfiről van szó. Az essexi rendőrség szerda annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy a 25 éves sofőrt gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A csütörtöki rendőrségi tájékoztatásban erről csak annyi szerepel, hogy a nyomozók három észak-írországi lakcímen házkutatást tartottak a vizsgálat részeként.

Szerdán már kiderült, hogy az első beszámolókkal ellentétben nem Írországból, hanem Belgiumból érkezett Délkelet-Angliába a kamionos utánfutó, amire a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjánál az utánfutóra szerda hajnalban rábukkantak. Az egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy mennyi ideig tartózkodott Belgiumban és milyen útvonalon haladt.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerdán a BTV bolgár televíziónak elmondta, hogy a kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában, Várnában. Ezután azonban a jármű elhagyta az országot, és azóta egyszer sem lépett be Bulgáriába, így "bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel" - közölte.

A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) szerdán közölte: vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött.

  • A rendőrség hajnali háromnegyed 2 előtt néhány perccel kapott értesítést a mentőszolgálattól, hogy egy kamion rakterében sok embert találtak, és a sürgősségi szolgálatok megállapították, hogy mind a 39 ember - köztük egy tinédzser - meghalt.
  • A rendőrség szerint az azonosítási folyamat feltételezhetően hosszú időt vesz majd igénybe.
  • Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 holttestet találtak a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, szintén Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion rakterében. Az akkori áldozatok kínaiak voltak.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×