eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Kim Dzsong Un: nincs más választásunk

A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által figyelemmel kísért "új típusú taktikai irányított fegyver" indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival - közölte a KCNA állami hírügynökség pénteken.

Észak-Korea két rövid hatósugarú ballisztikus rakétát lőtt fel csütörtökön az ország keleti partvidékén lévő Vonszan város térségéből.

"Nincs más választásunk, mint hogy szupererős fegyverrendszereket fejlesszünk, elejét véve a nemzetbiztonságunkat délről fenyegető potenciális és közvetlen veszélyeknek"

- jelentette ki Kim Dzsong Un, akit a KCNA idézett.

Az észak-koreai vezető szerint Szöul kettős játékot játszik, mert egyrészt azt állítja, békét akar, másrészt viszont új fegyvereket importál és hadgyakorlatokat folytat.

Kim Dzsong Un aláhúzta: a dél-koreai elnöknek fel kell hagynia "az öngyilkos cselekedetekkel" és

nem szabad azt a hibát elkövetnie, hogy "figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést".

Az észak-koreai vezető elégedettségét fejezte ki, hogy a fegyver gyorsan reagált utasításokra és alacsony magasságban tudott repülni, ami megnehezíti lelövését az ellenfél számára.

A szöuli védelmi minisztérium felszólította Phenjant, hogy "hagyjon fel a hasonló tevékenységekkel, amelyek nem járulnak hozzá a katonai feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten".

Az amerikai külügyminisztérium szintén sürgette Phenjant, hogy tartózkodjon a további provokációtól. A tárca egyben reményének adott hangot, hogy újraindulhatnak a munkacsoport szintű tárgyalások Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről.

Ez volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben.

A találkozóra azért volt szükség, mert Donald Trump és Kim Dzsong Un februári vietnami találkozója után a két fél között megrekedtek a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások.

Észak-Korea legutóbb májusban hajtott végre a csütörtökihez hasonló rakétakísérletet. Kim Dzsong Un akkor személyesen szemlélte meg egy olyan, korábban még ki nem próbált, viszonylag kicsi és gyors rakéta tesztjét, amelyet szakértők szerint könnyebb az ellenség elől elrejteni, indítani, és a röppályáját is módosítani lehet.

Kim a héten szemlét tett az észak-koreai hadiflotta egy újonnan épülő tengeralattjárójánál, amelyet hamarosan szolgálatba állítanak a Japán-tengeren. A látogatás körülményeiből szakértők arra következtettek, hogy a phenjani kommunista rezsim egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétarendszer kifejlesztésén dolgozik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×