eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Több mint húszezren tüntettek Moszkvában a helyhatósági választások szabadságáért

A moszkvai választási bizottság szerdán 57 aspiráns indulását utasította el, köztük gyakorlatilag az összes független ellenzéki jelöltét.

Több mint húszezren tüntettek szombaton az orosz főváros központjában a moszkvai képviselőtestületi választások szabadságáért - közölte a Fehér Számláló (Belij Szcsotcsik) nevű nem kormáyzati szervezet.

A résztvevők, mintegy 21,5 ezren a szeptember 8-án esedékes választás több tucatnyi ellenzéki jelöltjének a kizárása ellen tiltakoztak.

A tüntetők egyebek mellett azt skandálták, hogy "Oroszország szabad lesz", s követelték, hogy minden elutasított jelölt indulhasson a választásokon. A tömegben olyan feliratokat tartottak a magasba, mint hogy "Jogom van választani", vagy hogy "Putyin hazudik".

A rendezvényen megjelent számos ellenzéki politikus, köztük a Kreml talán legismertebb bírálója, Alekszej Navalnij is.

"Megmutatjuk nekik, hogy ez egy veszélyes játék" - mondta Navalnij a tüntetőkhöz intézett beszédében. "Harcolnunk kell a jelöltjeinkért" - hangsúlyozta. Hozzátette egyúttal, hogy "minden jel szerint az elmúlt évek legnagyobb ellenzéki tüntetését" sikerült megszervezni.

A moszkvai választási bizottság szerdán formai hibákra és szabálytalanságokra hivatkozva összesen 57 aspiráns indulását utasította el, köztük gyakorlatilag az összes független ellenzéki jelöltét, a bírálók szerint részben teljesen átlátszó indokokra hivatkozva.

Az elutasítottak között van mások mellett Ilja Jasin, a fővárosi Krasznoszelszkij kerület vezetője, Gennagyij és Dmitrij Gudkov volt képviselő, Szergej Mitrohin, a liberális Jabloko párt volt vezetője, Ljubov Szobol és Ivan Zsdanov az Alekszej Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány munkatársa.

A szombati tüntetést a helyi hatóságok engedélyezték, és előállításokról vagy őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés.

Az orosz rendőrség mút héten 25 embert vett őrizetbe egy engedély nélküli tiltakozás után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×