eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kanyaró elleni védőoltást ad be egy Fülöp-szigeteki gyereknek egy otthonlátogató védőnő Manila szegénynegyedében 2019. február 16-án. A cseppfertőzéssel terjedő betegség az utóbbi hetekben mintegy hatvan ember halálát okozta Luzon szigetén és a Visayan-szigeteken, az áldozatok többsége négyéves kor alatti gyermek.
Nyitókép: MTI/AP/Bullit Marquez

Tombol a járvány, súlyos veszélyre figyelmeztetnek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést adott ki a kanyaró miatt, ugyanis Európa-szerte több mint 34 ezren fertőződtek meg a betegséggel 2019 első két hónapjában. A WHO közleményéből kiderül, hogy a megbetegedések jelentős része Ukrajnában fordult elő.

A 2019 első két hónapjában nyilvántartott 34 300 esetet 42 európai országban regisztrálták. A kanyarós megbetegedések közül 13 végződött halállal - az esetek mindegyike Ukrajnában történt, ahol - akárcsak Albániában és Romániában - kanyarójárvány alakult ki.

Ezzel kapcsolatban

a WHO felhívta a figyelmet a járvány továbbterjedésének veszélyére.

A szervezet közleményében hangsúlyozta: "Amennyiben a járványkitörésekre adott válasz nem időben történik és nem átfogó, akkor a vírus megtalálja az útját újabb veszélyeztetett alanyok felé, és akár más országokba is átterjedhet a térségben és azon kívül egyaránt". A szervezet hozzátette: éppen ezért fontos, hogy az egészségügyi hatóságok minden lehetőséget kihasználjanak a veszélyeztetett gyerekek, serdülők és felnőttek beoltására.

A leginkább veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők.

A kanyaró erősen fertőző betegség, köhögés, orrfúvás, közeli személyes érintkezés, illetve a fertőzött orr- és torokváladékával való érintkezés útján terjed. Akár vakságot, süketséget vagy agykárosodást is okozhat, két adag védőoltás azonban megelőzheti a betegséget. Ennek ellenére - részben a be nem oltott emberek miatt - a betegség jelenleg világszerte terjedőben van, kanyarójárvány alakult ki egyebek mellett az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek és Thaiföld egyes részein is.

Európában az idén januárban és februárban nyilvántartott kanyarós megbetegedések többsége Ukrajnában fordult elő, ahol több mint 25 ezren fertőződtek meg a betegséggel. A WHO kiemelte: a kanyaró vírusa ellen nincs semmilyen speciális kezelés, a védőoltás az egyetlen lehetőség a betegség megelőzésére. Az esetek többsége ugyanis nem beoltott, illetve alacsony oltottsági szintű embereket érint.

Az Egészségügyi Világszervezet felszólította az érintett térség nemzeti egészségügyi hatóságait, hogy biztosítsák a védőoltások elérhetőségét a társadalom minden csoportja számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×