eur:
395.15
usd:
364.38
bux:
65503.44
2024. március 19. kedd Bánk, József

Kína óriásüzleteket kötött a franciákkal

Hszi Csin-ping kínai államfő párizsi tárgyalásainak első munkanapján a két fél 15 üzleti megállapodás írt alá, több milliárd euró értékben.

Kína egyebek között 300 polgári repülőgépet szerez be az Airbus cégtől, ezen belül 290 A320 és 10 A350 típusú gépvásárlásról írtak alá megállapodást. Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra, a 300 repülőgép listaára mintegy 30 milliárd euró.

Az Airbus piaci részesedése 50 százalékra nőtt Kínában az 1995. évi 6 százalékról.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette azt is, hogy Kína beleegyezett a francia baromfiexport-tilalom feloldásába.

Ezen felül a CMA-CGM francia hajótársaság és a kínai állami hajógyártó vállalat megállapodott 10 konténerhajó megépítéséről 1,2 milliárd euró értékben.

A kínai elnök franciaországi látogatására időzítették annak a szerződésnek a megkötését is, amelynek keretébe az EdF francia állami energiaszolgáltató konszern 1 milliárd euróért épít szélerőművet Kínában.

Hétfőn jelentették be azt is, hogy a francia Fives ipari csoport és a kínai építőanyagipari csoport, a CNBMG 1 milliárd euró értékű megállapodást kötött az energia megtakarítás területén történő együttműködésről a fejlődő országokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×