eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Roncsdarabok a helyszínen, az etióp fővárostól, Addisz-Abebától délkeletre fekvő Bisoftu közelében 2019. március 11-én, miután az előző nap 157 emberrel a fedélzetén lezuhant az Ethiopian Airlines etióp légitársaság Addisz-Abebából Nairobiba közlekedő Boeing 737 MAX 8 típusú gépe. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/AP/Mulugeta Ayene

Megtalálták a lezuhant etióp gép fekete dobozait

Alig öt hónap alatt már a második Boeing 737 MAX szenvedett balesetet: két légitársaság és a kínai légiforgalmi hatóság is ideiglenesen leállította az ilyen típusú gépek üzemeltetését.

Helyi idő szerint vasárnap reggel kilenckor szállt fel az Etióp Légitársaság Addisz Abebából a kenyai fővárosba, Nairobiba tartó járata. Percekkel az indulás után a pilóta segélyüzenetet küldött a légi irányító központnak: engedélyt kért az azonnali visszatérésre. Erre azonban már nem volt ideje:

mindössze hat perccel a felszállás után, az etióp fővárostól mintegy 60 kilométerre a repülőgép lezuhant.

A Beoing 737 MAX fedélzetén 157-en voltak, a becsapódást senki nem élte túl. Az utasok több mint 30 különböző ország állampolgárai voltak: a legtöbben kenyaiak (32-en), valamint 18 kanadai és 7 brit állampolgár. Az utasok között volt a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt egyik parlamenti képviselője, Anton Hrnko felesége és két gyermeke is: mindhárman szörnyethaltak.

19 utas az ENSZ kötelékében dolgozott: a legtöbben egy környezetvédelmi konferenciára tartottak.

A légitársaság vezérigazgatója vasárnap délután azt mondta: a katasztrófa okai egyelőre ismeretlenek. „Nem tudjuk, mi okozta a balesetet. Minden nemzetközi szabályt tiszteletben tartunk. A repülőt gyártó Boeing és az amerikai nemzeti közlekedésbiztonsági ügynökség hamarosan megérkezik, és az etióp polgári légiközlekedési hivatallal együttműködésben kivizsgálja az ügyet. Hamarosan tudni fogjuk a baleset pontos okait” - mondta Tewolde Gebremariam.

Megtalálták a fekete dobozokat

Hétfőn bejelentették, hogy megtalálták a gép mindkét feketedobozát, a repülési adatokat és a pilótafülkében elhangzottakat rögzítő készüléket is. A készülékek az első vizsgálatok alapján megsérültek, így kérdéses mennyi információ nyerhető ki belőlük.

Az etióp légitársaság ideiglenesen kivonja a légiforgalomból összes Boeing 737 MAX típusú utasszállítóját, és ugyanígy döntött a kínai légiforgalmi hatóság, a karibi Cayman Airlines és az indonéz Garuda légitársaság is

addig, amíg a baleset körülményeit kivizsgálják.

Ez volt ugyanis az elmúlt öt hónap alatt a második légi katasztrófa, amelyet egy Boeing 737 MAX utasai szenvedtek el: októberben az indonéziai Lion Air egyik belföldi járata zuhant a tengerbe fedélzetén 189 emberrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×