INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

egyesült államok

kalifornia

tűzvész

külföld

Donald Trump amerikai elnök (k) Gavin Newsom megválasztott kaliforniai kormányzó (b), Brock Long, a Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Ügynökség (FEMA) igazgatója (b2), Jody Jones paradise-i polgármester (j2) és Jerry Brown hivatalban lévő kalifornai kormányzó (j) társaságában az erdőtűzben elpusztult negyedet látogat meg a kaliforniai Paradise-ban 2018. november 17-én. A kaliforniai tűzvész eddig 71 halálos áldozatot követelt, az eltűntek száma meghaladja az ezret.

1300 eltűnt, 76 halott, védőmaszkos emberek az utcákon

Infostart / MTI

Jelentősen nőtt a kaliforniai tűzvész eltűntjeinek száma, a hatóságok legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint már 1300 olyan ember van, akiknek sorsáról nem tudni semmit. A halálos áldozatok száma 76.

Pénteken még 1011 eltűntről szóltak a híradások, egy nappal korábban pedig 631-ről.

Vasárnapig a katasztrófa - amelyet Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvészeként minősítenek - 76 halálos áldozatot követelt,

de ahogyan a mentők átfésülik a sok helyütt porig leégett településeket és erdőket, az áldozatok száma növekedhet.

A tűzoltók és mentésben résztvevők versenyt futnak az idővel, a vasárnap reggeli meteorológiai előrejelzések ugyanis erősödő széllökéseket és nyomukban újabb tűzfészkek kialakulására számítanak.

Az államban sok helyütt sűrű, fekete füstköd gomolyog, a San Franciscó-i öböl környékén az emberek védőmaszkokban járnak az utcán. Sok településen ingyen osztják a maszkokat.

A meteorológusok szerint a hét közepén eső jöhet, ez azonban - bár segít a tűz oltásában - megnehezíti majd az áldozatok utáni kutatást. "Szívfájdító a helyzet" - fogalmazott az amerikai televízióknak adott interjújában Kory Honea, a tűzvésztől leginkább szenvedő északi Butte megye seriffje.

Donald Trump elnök szombaton a tűzvész pusztította vidékekre látogatott, elutazott a szinte teljesen tűz martalékává vált Paradise városkába és a Los Angeles melletti Malibuba is. Amikor újságírók azt kérdezték tőle, hogy vajon a klímaváltozás lehet-e közvetlen oka a tűzvészeknek, Trump azt mondta: "sok tényező" közrejátszik a katasztrófában. Az elnök a finnországihoz hasonló erdőgazdálkodást sürgetett.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018