eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Nobel-díj - Két év börtönt kapott a Svéd Akadémia botrányhőse

Kétrendbeli nemi erőszakért ítélték el a 72 éves férfit, akinek a felesége az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület tagja. A férfi többször szivárogtatta ki a hivatalos bejelentés előtt a díjazottak nevét. A botrány miatt idén nem adják át az irodalmi Nobel-díjat.

A 72 éves férfit a svéd bíróság bűnösnek találta abban, hogy 2011-ben kétszer megerőszakolt egy fiatal nőt egy stockholmi lakásban.

"Semmi nem indokolja, hogy két évnél kevesebb büntetést kapjon" - mondta az ítéletet kihirdető bíró. A bíróság egyhangúlag hozta meg döntését. Az ügyész három év szabadságvesztést indítványozott. A tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, a sértett személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Arnault-t összesen 18 nő vádolta meg nemi erőszakkal, illetve a szexuális agresszió más formáival, de csak egyikük esetében került az ügy bíróság elé.

A férfit megvádolták azzal is, hogy felesége pozícióját kihasználva a Svéd Akadémiával finanszíroztatta saját kulturális vállalkozását, de a korrupciós vádak ügyében kellő bizonyíték híján, illetve elévülés miatt nem emelt vádat az ügyészség.

A Svéd Akadémia belső vizsgálata feltárta azt is, hogy

Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a hivatalos bejelentés előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét.

Amikor az Arnault elleni vádak tavaly novemberben napvilágot láttak, az akadémia tagjainak többsége úgy döntött, hogy felesége, Katarina Frostenson továbbra is a 18-fős testület tagja maradhat. Tiltakozásul a tagok számottevő része lemondott, illetve szünetelteti részvételét a munkában, ennek következtében - 70 év óta először - idén nem adják át az irodalmi Nobel-díjat.

A 232 éves történetének legsúlyosabb válságát átélő akadémia azt ígéri, hogy jövőre két irodalmi Nobel-díjast nevez meg.

Svédországban a nemi erőszakot minimálisan két, maximálisan hét év börtönnel sújtják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×