eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Labytnangi, 2018. augusztus 10.Az Orosz Emberi Jogi Bizottság sajtóközpontja által 2018. augusztus 10-én közreadott kép a bebörtönzött Oleh Szencov ukrán filmrendezőről az oroszországi Szalehard közelében fekvő Labytnangiban augusztus 9-én. Az Oroszországban raboskodó, közel három hónapja éhségsztrájkoló ukrán filmrendező megfelelő kezelésére szólította fel az Európai Unió Moszkvát. Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Szibériába hurcolták. 2015 augusztusában terrorizmus vádjával 20 év fegyházbüntetésre ítélték. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el. (MTI/EPA/Orosz Emberi Jogi Bizottság)
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz Emberi Jogi Bizottság

Négy hónap éhségsztrájk után kórház

 A hatóság szerint kiegészítő vizsgálatról van szó, ezért vitték kórházba az Oroszországban terrorizmus miatt elítélt és a börtönben négy hónapja éhségsztrájkoló Oleh Szencov krími ukrán rendezőt.

Kórházba szállították a börtönben éhségsztrájkot folytató, Oroszországban terrorizmus miatt elítélt Oleh Szencov krími ukrán rendezőt - közölte az Interax hírügynökséggel a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet büntetés-végrehajtási igazgatóságának sajtószolgálata.

A hatóság szerint Szencovot terv szerinti kiegészítő vizsgálatra és orvosszakértői konzultációra szállították át a labitangi kórházba. A nap folyamán korábban az orosz elnöki emberi jogi tanács közölte, hogy

a négy hónapja éhségsztájkot folytató őrizetes állapota stabil, élete nincs veszélyben, a kényszertáplálása orvosi szempontból nem indokolt.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság azzal az indokkal, hogy "terrorcsoportot" hozott létre az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. A csoport tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes
Oroszország helyi szervezetének irodáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a csoport tagjai arra készültek, hogy 2015. május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján bombát robbantsanak a szimferopoli örök lángnál és Lenin-szobornál.

Szencov, aki büntetését a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található "Jegesmedve" telepen tölti, nem ismerte el bűnösségét.

A rendező mellett számos nemzetközi hírű filmes kollégája kiállt, támogatására Európában több akciót is szerveztek. A rendezőt Nobel-békedíjra és az Európai Parlament Szaharov-díjára is felterjesztették. Oleh Szencov május 14-én kezdett éhségsztrájkba azzal a követeléssel, hogy bocsássanak szabadon 64 Oroszországban őrzött ukrán politikai foglyot. Saját magának nem kért kegyelmet, pedig a Kreml értésére adta, hogy elnöki kegyelemben csakis saját kezdeményezésére részesülhet.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×