INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

tusnádfürdő

medve

medvetámadás

Vallorbe, 2018. április 6.Nőstény barnamedve a bocsával a JuraParc állatparkban, a nyugat-svájci Vallorbe közelében 2018. április 6-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)

Durvul a tusnádfürdői medvevita

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Bírsággal fenyegeti a környezetvédelmi miniszter a késlekedő vadásztársaságokat, utóbbiak viszont azt mondják, se pénzük, se eszközük nincs a veszélyes medvék áttelepítésére.

Bírsággal fenyegette meg Tusnádfürdőn Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter azokat a vadásztársaságokat, amelyek késlekednek kilőni vagy áttelepíteni azokat a veszélyes medvéket, amelyeknél erre a tárca engedélyt adott.

A miniszter szombaton utazott Tusnádfürdőre, miután a székelyföldi településen az elmúlt hónapban négy emberre támadt rá medve. A héten négy anyamedve és kilenc bocs áthelyezését, valamint két hím medve kilövését hagyta jóvá a román környezetvédelmi minisztérium.

A miniszter sürgette az áttelepítések, kilövések gyors végrehajtását, és azt mondta, kezdeményezik a Vizek és Erdők Minisztériumánál, hogy azokat a vadásztársaságokat, amelyek nem képesek gyorsan eljárni a medvék ügyében, bírságolja meg a vízügyi és erdőügyi tárca.

Gratiela Gavrilescu egy olyan törvénymódosításról is beszélt a helyi hatóságokkal, amely lehetővé tenné, hogy a megyei önkormányzatok fizessék ki a medvék elleni fellépés költségeit, valamint a vadállatok által okozott károkat, és ezeket térítse meg a tárca.

A tusnádfürdői Korodi Attila korábbi környezetvédelmi miniszter viszont arra hívta fel a tárcavezető figyelmét, hogy a vadászterületek gondnokságát ellátó vadásztársaságoknak nincsenek anyagi lehetőségei a medvék áttelepítésére, kilövésére. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke késznek mutatkozott a költségek megelőlegezésére.

Rafain Zoltán, a tusnádfürdői vadászterületet is kezelő Szent Anna vadásztársaság vezetője a miniszteri látogatás előtt egy nappal arról beszélt, hogy a vadásztársaság csak a kilövéseket tekinti saját feladatának, és úgy vélte, a bocsos medvék áttelepítési engedélyének a kibocsátásával a minisztérium "átdobta a döglött macskát a kerítésen". Hozzátette: a kilövést a hét végén, legkésőbb jövő hét elején végrehajtják, de nem tudja, hogy ki fog az áttelepítéssel foglalkozni.

Megjegyezte, a vadásztársaságnak nincsenek altató lövedékes fegyverei, nem is ért az átszállításhoz, és azt a helyet is meg kellene találni, ahova elszállíthatók lennének a problémás medvecsaládok.

A szombati tusnádfürdői megbeszélésen a Magyar Polgári Párt képviselői nyílt levelet adtak át a miniszternek, amelyben azt kérték a kormány képviselőjétől, hogy teremtse meg a medvék altatólövedékes ártalmatlanításának jogszabályi és logisztikai feltételeit. Ugyanakkor "medveszafari" parkok létesítését javasolták "ahol a vadállatok nem az életveszély és a félelem, hanem a biztonságos látványosság és a turisztikai bevételek forrásai".

Nyitókép: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018