INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

észak-korea

egyesült államok

koporsó

koreai háború

Waco, 2013. április 26.Különböző tűzoltóosztagok díszőrségeinek tagjai amerikai zászlókkal a westi műtrágyagyár-robbanás áldozatainak búcsúztatásán a wacói Baylor egyetemen, Texas államban 2013. április 25-én. Az április 17-én este történt balesetben 14-en életüket vesztették, 220-an megsebesültek. (MTI/EPA/Brandon Wade)

Washington üres koporsókat küld Észak-Koreába

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Washington 215 üres koporsót küld Észak-Koreába az 1950 és 1953 között vívott koreai háborúban elesett katonák földi maradványaiért - tudatta szombaton egy dél-koreai katonai illetékes.

A koporsókat mintegy harminc amerikai jármű viszi majd szombat délután a két Koreát elválasztó határhoz a Camp Humphreys támaszpontról, a Szöultól délre fekvő Pjöngtekből.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-én Szingapúrban állapodott meg a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak felkutatásáról és átadásáról.

"Észak-Korea még mindig rendkívüli fenyegetést jelent"

Közben az amerikai elnök arról beszélt, hogy Észak-Korea változatlanul "rendkívüli fenyegetést" jelent az Egyesült Államokra. Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak beszélt erről, miután meghosszabbította a 2008 óta érvényben lévő "országos vészhelyzetet".

Az elnök alig pár nappal korábban - a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban tartott csúcstalálkozó után - még azt mondta, hogy

"Észak-Korea semmiféle nukleáris fenyegetést nem jelent",

a csütörtöki kormányülésen pedig arról beszélt, hogy Észak-Koreában már megkezdődött az atomfegyver-mentesítés.

Pénteken viszont Trump elnöki rendelettel egy évre meghosszabbította az Észak-Koreára vonatkozó úgynevezett "országos vészhelyzetet", és egyúttal megújította a gazdasági szankciókat is.

Az elnöki utasítás kimondja, hogy "a fegyverekhez felhasználható hasadóanyagok megléte és elterjedése" és a phenjani kormány politikája és cselekedetei "továbbra is szokatlan és különleges fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és nemzetgazdaságára".

Az "országos vészhelyzet" 2008 óta van érvényben. Kim Dzsong Un a szingapúri csúcstalálkozón ugyan ígéretet tett országa teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésére, de ennek konkrét feltételeit és lépéseit Washington és Phenjan még nem dolgozta ki. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója - ahogyan a héten fogalmazott -"a közeli jövőben" Phenjanba látogat, éppen a részletek egyeztetése végett.

Nyitókép: Brandon Wade
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018