eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Válság ide vagy oda, komoly gazdasági növekedést vár a kormány

A szlovákiai ellenzék szkeptikusan fogadta azt a harmincpontos intézkedés csomagot, melyet a kormány a gazdasági válság miatt fogadott el: a kabinet szerint a pénzügyi krízis nem érinti a szlovák bankrendszert, és az ország gazdaságának növekedése sem áll meg.

Ellenzéki közgazdászok nem tartják reálisnak, és túl általánosnak minősítik a kormány által csütörtökön elfogadott átfogó intézkedéscsomagot. A kabinet abból indul ki, hogy a válság nem érinti a szlovák bankrendszert, és a gazdaság is növekedni fog, igaz, a korábban tervezett 6,5 helyett csak 4,6 százalékkal.

Robert Fico kormányfő továbbra is kitart az államháztartási hiány lefaragása mellett, vagyis a korábbinál kisebb gazdasági növekedés ellenére nem nőhet a hiány. Ezzel kapcsolatban konkrét számot nem mondott, csupán annyit, hogy a 2009-es deficit biztosan kisebb lesz a 2008-asnál, miközben a maastrichti feltételeknek továbbra is eleget tesz az ország. Ján Pociatek pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy jövőre az adók és elvonások nem fognak nőni.

Robert Fico kijelentette: az Európai Unióban Szlovákia az egyik leggyorsabban fejlődő ország, ezért a 2009-es állami költségvetés tervezetét nem kell érdemben átdolgozni. Az intézkedéscsomag nem jelent különösebb többletterhet a Fico-kabinet számára, mivel a bankok jó kondícióban vannak, nem szorulnak segítségre, ráadásul néhány állami beruházást a krízis nélkül is végrehajtottak volna.

A kormány folytatja az autópálya építési programot - főleg a ppp-program keretében 2010 végéig az eredeti ütemterv szerint kell építeni az autópályákat és gyorsforgalmi utakat -, ez összesen155 kilométernyi útszakaszt jelent, ami lendületben tartja az építőipart. A másik nagy építőipari beruházás a dél-szlovákiai mohi atomerőmű 3. és 4. reaktorának építése, amelynek befejezése, mely 2012 őszére várható.

Az állam kemény harcot folytat az energiaárak kordában tartásáért, e célt szolgálja a parlamentben sürgősségi eljárásban elfogadott törvény is, ami lehetővé teszi, hogy a kormány megakadályozza a gáz-, az áram- és vízszolgáltatóknak az árak emelését. Fico megerősítette: a tervezett szociális kiadások nem csökkenek, sőt, további juttatásokat helyezett kilátásba.

Julius Brocka, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom alelnöke szerint Fico könnyen ígér, ám meg kell várni, mit tud tenni majd a kormány. Szerinte az intézkedéscsomagot fenntartásokkal kell venni, mert nem reális.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×