eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Pile of firewood
Nyitókép: Studio Images/Getty Images

Csökkent egy fontos tüzelő ára, de a távhősök aggódhatnak

A tavalyihoz képest mind a brikett, mind a tűzifa olcsóbb lett. 2022-höz képest viszont érezhető a drágulás.

Mindenesetre a KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis egy mázsa fabrikett például augusztusban majdnem 4 százalékkal olcsóbb volt, mint egy évvel korábban volt. 2023-ban nyár végén még 17 980 forintot kellett fizetni ennyi tüzelőért, mialatt a múlt hónapban az országos átlagár 17 270 forint volt - írja a penzcentrum.hu.

A tűzifa esetében látványosabb az árcsökkenés: manapság majdnem

8 százalékkal kerül kevesebbe egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa, mint egy évvel ezelőtt.

Augusztusban ennek az országos átlagára 7640 forint volt, egy évvel korábban pedig még 8270 forint.

A 2022-vel összevetve, amelynek végén elszálltak az energiaárak már más kép rajzolódik ki. A brikett augusztusban 63,4 százalékkal volt drágább, mint 2022 augusztusában, a tűzifa mázsája pedig majdnem 52 százalékkal kerül többe manapság.

Az Agrárminisztérium szerint mostanra már rendben mennek a dolgok, azt írták a lapnak, hogy az állami erdészeti társaságok megfelelő készletekkel, kedvező árakkal, időszakos akciókkal és jelenleg rövid kiszolgálási határidővel várják a tűzifa iránt érdeklődők megrendeléseit.

A távhővel gond van

Más kérdés, hogy a portfilio.hu-n megjelent véleménycikkében Balogh József energiapiaci szakértő úgy látja, hogy a távfűtés egy igazi átok. A költségvetésnek sokba kerül, de nem lehet "elengedni", mert politikailag nagyon érzékeny: kb. 100 településen van távhő, és kb. 650 000 lakossági fogyasztási hely van

A gond, hogy a lakossági távhő ára igazi retró jelenség: 2014 óta nem változott és ezért ez a távhő elszámolási rendszer a szocializmusból jól ismert "keresztfinanszírozás" nélkül azonnal csődbe menne.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×