eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pexels.com

Félelmetes a "jóslat" a légi közlekedésről

A légi utasforgalom megkétszereződésére számít 2043-ig a világ légitársaságait tömörítő a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).

A több mint háromszáz légitársaságot képviselő szervezet jelentése szerint tavaly 4,3 milliárd légiutast számoltak, és 2043-ig e szám 8,6 milliárdra emelkedhet.

Az IATA júniusban kiadott, idei évre vonatkozó becslése már csaknem ötmilliárd légi utassal számol, ami egy újabb rekord lenne, hiszen az eddigi csúcs még a koronavírus-járvány előtti 2019-es volt 4,54 milliárd utassal.

Az IATA most évi átlagban 3,6 százalékos növekedéssel számol, igaz a világ különböző régióira lebontva jelentős eltérésekkel. A legfőbb növekedést e tekintetben az ázsiai-csendes-óceáni térség mutathatja.

Az IATA arra számít, hogy Indiában évente 6,9 százalékos bővülést fog mutatni a légi utasforgalom, míg Thaiföldön és Vietnamban 6,4 százalékot, Kínában pedig 5,8 százalékot. Az olyan telített piacokon, mint Észak-Amerika (1,7 százalék) és Európa (2 százalék) a növekedés azonban az előrejelzés szerint átlag alatt marad.

Az előrejelzés azonban egy sor bizonytalansági tényezőt is tartalmaz, ami például az egyes országok gazdasági fejlődését illeti. Mindazonáltal a világszerte bővülő légi utasforgalom az ágazat 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljának elérését nagyban megnehezíti majd.

Címlapról ajánljuk
Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Donald Trump kevés konkrétumot mondott a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Csizmazia Gábor arról is beszélt, egyre nagyobb nyomás alá kerül Joe Biden, így megnőtt az esély arra, hogy visszalépjen.

Most akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×