eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay.com

Dupla áramszámla fenyegeti a mikrovállalkozások egy részét

Számos hazai vállalkozó csak most, az E.ON-tól kapott friss számlákból szerzett tudomást arról, hogy két éve kitették őket az egyetemes szolgáltatásból. A helyzetet bonyolítja, hogy kéthetes leállás van az MVM ügyfélszolgálatánál az E.ON ügyfelek átvétele miatt.

A 24.hu foglalkozik azoknak a mikrovállalkozásoknak az ügyével, akik két éve kikerültek az egyetemes szolgátatásból, de csak most küldtek nekik olyan számlákat amely alapján dupla pénzt kellene befizessenek.

A lap azt írja, hogy július 3-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) volt megbeszélése az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnökének, Németh Lászlónak, ahol említést tett arról is, milyen nehéz helyzetbe került így – tudomása szerint – több ezer mikrovállalkozó.

Mint kiderült, a tárca vizsgálja az ügyet, hiszen ez a számlázási gyakorlat nem egyezik a kormány szándékával sem. A kabinet célja ugyanis az volt, hogy a mikrovállalkozások maradhassanak a legalacsonyabb díjú egyetemes szolgáltatásban.

2022-ben kellett volna átjelentkezni, de olyan bonyolult adminisztrációval járt, hogy sokan ennek nem tettek eleget, miközben fizették a megszokott számláikat.

Mindenesetre Németh László, az IPOSZ elnöke azt is jelezte a minisztériumban, hogy problémás a reklamáció, mert éppen az E-ON MVM-be olvasztása miatti kéthetes leállás kezdete körül küldték ki a számlákat, és a fizetési határidő lejár, mire az MVM át tudja venni az ügyeket.

Azt állami cég most azt javasolja, hogy azok a mikrovállalkozások, amelyek a megküldött áramszámlák kapcsán szeretnének kifogással élni, az MVM ügyfélszolgálatát keressék, de majd csak az informatikai átállás után. A megkeresésüket akkor vizsgálják ki.

A 24.hu-nak küldött válaszukban ígéretet tettek rá, hogy a fizetési határidőnél tekintettel lesznek arra, hogy leállás volt rendszereikben, így szükség szerint részletfizetést biztosítanak és kamatot – az esetleges késedelmes fizetés miatt – nem számolnak fel. A lap leír egy jellemző összeget is, a már befizett másfél millió forint helyett, miután azokat a számlákat sztornózták, most 3 millió forintot várnának el az adott vállalkozástól.

Jó hír még az is, hogy az MVM azt közölte, van mód korrekcióra: ha a mikrovállalkozások elmulasztották 2022-ben megtenni a nyilatkozatukat, de utóbb igazolni tudják egyetemes szolgáltatásra való jogosultságukat, továbbá az esetleges kereskedelmi szerződésük azt lehetővé teszi, az egyetemes szolgáltató előremutató dátummal ismételten szerződést tud kötni velük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×