eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Kutatás: a nők csaknem fele nem tér vissza a munkahelyére a szülési szabadság után

A felmérés feltárta azt is, hogy a munkavállalók többségének nincs valós tudása a jogairól és lehetőségeiről, a munkáltatókat pedig sok esetben felkészületlenül éri, amikor egy alkalmazott bejelenti, hogy gyermeket vár.

Tízből négy, szülési szabadságról visszatérő nő került már olyan helyzetbe, hogy nem vette vissza a munkáltatója, pedig a hatályos jogszabályok alapján ez kötelező – közölte kutatása alapján a Profession.hu.

A reprezentatív felmérésben ezer munkavállalót és négyszáz munkaadót kérdeztek meg. A válaszadók 14 százalékánál a megszűnt munkakörre hivatkozva nem adtak más lehetőséget a visszatérésre.

A kutatásból kiderült az is, hogy a megkérdezett munkáltatók 68 százaléka rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket, és csak öt százalék látja úgy, hogy nem segíti eléggé a kisgyermekes szülők visszaintegrálódását. A közlemény szerint

a munkavállalók jelentős részének nincs pontos képe a jogairól és lehetőségeiről, a munkáltatókat pedig sokszor felkészületlenül éri, amikor egy alkalmazott bejelenti, hogy gyermeket vár.

A Profession.hu éppen ezért idén – az UNICEF Magyarországgal együttműködve – Az emberi oldal nevű kezdeményezéssel a gyermekvállalást tervező és a munkaerőpiacra kisgyermekes szülőként visszatérő munkavállalókat, valamint az őket alkalmazó munkáltatókat segíti.

A szülési szabadság előtti és utáni folyamatok átgondolásával, tudatos tervezéssel és családbarát intézkedésekkel a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt nyernek – áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×