eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Kutatás: a nők csaknem fele nem tér vissza a munkahelyére a szülési szabadság után

A felmérés feltárta azt is, hogy a munkavállalók többségének nincs valós tudása a jogairól és lehetőségeiről, a munkáltatókat pedig sok esetben felkészületlenül éri, amikor egy alkalmazott bejelenti, hogy gyermeket vár.

Tízből négy, szülési szabadságról visszatérő nő került már olyan helyzetbe, hogy nem vette vissza a munkáltatója, pedig a hatályos jogszabályok alapján ez kötelező – közölte kutatása alapján a Profession.hu.

A reprezentatív felmérésben ezer munkavállalót és négyszáz munkaadót kérdeztek meg. A válaszadók 14 százalékánál a megszűnt munkakörre hivatkozva nem adtak más lehetőséget a visszatérésre.

A kutatásból kiderült az is, hogy a megkérdezett munkáltatók 68 százaléka rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket, és csak öt százalék látja úgy, hogy nem segíti eléggé a kisgyermekes szülők visszaintegrálódását. A közlemény szerint

a munkavállalók jelentős részének nincs pontos képe a jogairól és lehetőségeiről, a munkáltatókat pedig sokszor felkészületlenül éri, amikor egy alkalmazott bejelenti, hogy gyermeket vár.

A Profession.hu éppen ezért idén – az UNICEF Magyarországgal együttműködve – Az emberi oldal nevű kezdeményezéssel a gyermekvállalást tervező és a munkaerőpiacra kisgyermekes szülőként visszatérő munkavállalókat, valamint az őket alkalmazó munkáltatókat segíti.

A szülési szabadság előtti és utáni folyamatok átgondolásával, tudatos tervezéssel és családbarát intézkedésekkel a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt nyernek – áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×