eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mans hands in a business suit makes notes at the table. Businessman busy with professional career and self-interest
Nyitókép: Ivan-balvan/Getty Images

Máris kimerítették az igénylők a Baross Gábor Hitelprogram keretét

Mintegy egy hónap leforgása alatt az EXIM Magyarországhoz annyi kérelem érkezett be a magyar vállalatoktól, mely kimerítette a 200 milliárd forint többletforrással megnövelt, január 15-én újranyitott Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét.

A kérelmező vállalatok összesen 150 darab hitelkérelmet nyújtottak be beruházási céljaik megvalósítására. A kiemelt érdeklődésre tekintettel a hitelkérelmek befogadása szünetel, a már beérkezett igénylések elbírálása pedig folyamatban van - közölte az EXIM Magyarország.

A beruházásokat támogató Baross Gábor Hitelprogram igényléseinek összege 84 százalékban euró alapú hitelre szól. Az eddigi kérelmekből 97 db mintegy 135 milliárd forint értékű ügylet került jóváhagyásra az EXIM részéről, amelyeket teljes mértékben az EXIM refinanszírozó partnerein keresztül regisztráltak.

A jóváhagyott kérelmek

  • 36 százaléka a kis- és középvállalkozásoktól, míg
  • ágazati megoszlás szempontjából 47,4 százalékuk a feldolgozóiparból származik legfőképp Budapestről, Pest-, Bács-Kiskun és Fejér vármegyéből.

Az energiaárak drasztikus emelkedésének és a magas kamat- és inflációs környezet negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében döntött a Kormány a népszerű hitelprogram 2024-es folytatásáról. Az EXIM Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelt igényelhetnek. A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártó szektor, a turizmus és vendéglátás, az autóipari beszállítók, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek.

A beruházásösztönző hitelprogram célja a nemzetközi versenyképesség növelése, a beszállítók technológiafejlesztése, valamint a fenntarthatósági beruházások révén a nemzetközi előírásoknak való megfelelőség biztosítása is.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×