eur:
390.94
usd:
365.85
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A neon tube graph in a communist style room
Nyitókép: Jonathan Kitchen/Getty Images

Nem tudnak mit kezdeni a gigainflációval a törökök

Törökországban gyorsult az éves infláció januárban.

A török statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adatai szerint az éves fogyasztói áremelkedés mértéke 64,86 százalékra, 2022 decembere óta a legmagasabbra nőtt januárban a decemberi 64,77 százalékról. Elemzői várakozások átlagában minimális lassulás, 64,52 százalék szerepelt januárra.

Független közgazdászok egy csoportja viszont arról számolt be, hogy számításaik szerint

januárban éves alapon valójában 129,11 százalék volt az infláció a decemberi 127,2 százalék után.

A statisztikai hivatal adatai szerint havi szinten a fogyasztói áremelkedés 6,70 százalékra gyorsult januárban a decemberi 2,93 százalékról.

Mehmet Simsk török pénzügyminiszter a januári inflációs adatok kapcsán kijelentette, hogy azok valamivel magasabbak a vártnál, de a növekedés már nem tart sokáig. „Arra számítunk, hogy februártól a havi infláció jelentősen csökken, az év második felében pedig érezhetően mérséklődik az éves infláció is. Az árstabilitás biztosítása kiemelt prioritásunk” – áll a pénzügyminiszter bejegyzésében az X-en (korábban Twitteren).

A kormány tavaly ismertetett középtávú gazdasági programja szerint az infláció három éven belül 65 százalékról 8,5 százalékra csökken. 2024-ben az inflációs cél 33 százalék, 2025-ben 15,2 százalék, 2026-ban pedig 8,5 százalék.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×