eur:
389.59
usd:
363
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Group of young adults, photographed from above, on various painted tarmac surface, at sunrise.
Nyitókép: Klaus Vedfelt/Getty Images

Elemzés: egyre fiatalabbak a magyar elvándorlók, de…

Magyarországon a 2004-es uniós csatlakozás után nem volt jelentős elvándorlás, a folyamat 2010-es évtized elején gyorsult fel – többek között ez is kiderül az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

Magyarországon a 2004-es európai uniós csatlakozást követően nem kezdődött el intenzív elvándorlás más uniós tagországokba, szemben a velünk együtt újonnan csatlakozó országok többségében – mondta az InfoRádióban Erdélyi Dóra, az Oeconomus senior makroökonómiai elemzője.

A folyamat a 2010-es évek elején gyorsult fel Magyarországon, majd 2015-ben ért a csúcsára, amikor közel 33 ezren vándoroltak ki az országból. A trend 2016-tól vett fordulatot, és évről évre egyre kevesebben hagyták el hazánkat, illetve több magyar állampolgár vándorolt be és vissza Magyarországra, mint amennyien elhagyták – ismertette a szakértő, hozzátéve, hogy 2022-ben a többlet 9800 fő volt.

Erdélyi Dóra elmondása alapján a magyar elvándorlók körében Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság a három fő célország. Érdekességként kitért arra is, hogy 2008 és 2020 között az elvándorlás fokozatosan eltolódott a fiatalabb korosztályok irányába; míg a vizsgált időszak kezdetén az elvándorló magyarok legnagyobb arányát a 30–34 éves korcsoport képviselte 21 százalékkal, addig 2020-ban már a 25–29 évesek adták az elvándorlók 22 százalékát, és a korábban domináns, 30–34 évesek 15 százalékot tettek ki.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése kiemeli azt is, az Európai Unión belül nem valósult még meg olyan mértékű munkaerő-áramlás és munkaerő-kiegyenlítődés tagországok, régiók között, mint például az USA-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×