eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Group of young adults, photographed from above, on various painted tarmac surface, at sunrise.
Nyitókép: Klaus Vedfelt/Getty Images

Elemzés: egyre fiatalabbak a magyar elvándorlók, de…

Magyarországon a 2004-es uniós csatlakozás után nem volt jelentős elvándorlás, a folyamat 2010-es évtized elején gyorsult fel – többek között ez is kiderül az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

Magyarországon a 2004-es európai uniós csatlakozást követően nem kezdődött el intenzív elvándorlás más uniós tagországokba, szemben a velünk együtt újonnan csatlakozó országok többségében – mondta az InfoRádióban Erdélyi Dóra, az Oeconomus senior makroökonómiai elemzője.

A folyamat a 2010-es évek elején gyorsult fel Magyarországon, majd 2015-ben ért a csúcsára, amikor közel 33 ezren vándoroltak ki az országból. A trend 2016-tól vett fordulatot, és évről évre egyre kevesebben hagyták el hazánkat, illetve több magyar állampolgár vándorolt be és vissza Magyarországra, mint amennyien elhagyták – ismertette a szakértő, hozzátéve, hogy 2022-ben a többlet 9800 fő volt.

Erdélyi Dóra elmondása alapján a magyar elvándorlók körében Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság a három fő célország. Érdekességként kitért arra is, hogy 2008 és 2020 között az elvándorlás fokozatosan eltolódott a fiatalabb korosztályok irányába; míg a vizsgált időszak kezdetén az elvándorló magyarok legnagyobb arányát a 30–34 éves korcsoport képviselte 21 százalékkal, addig 2020-ban már a 25–29 évesek adták az elvándorlók 22 százalékát, és a korábban domináns, 30–34 évesek 15 százalékot tettek ki.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése kiemeli azt is, az Európai Unión belül nem valósult még meg olyan mértékű munkaerő-áramlás és munkaerő-kiegyenlítődés tagországok, régiók között, mint például az USA-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×