eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images

A KAVOSZ üdvözli a garanciadíjak csökkentését

A vállalkozások támogatása és a beruházások ösztönzése érdekében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. lefelezte, a legfontosabb termék esetében pedig nullára csökkenti kezességvállalási díjait – jelentette be hétfői közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A KAVOSZ üdvözölte a garanciadíjak csökkentését.

A kkv szektor vállalkozóinak támogatása, a fenntartható fejlődés elősegítése és a gazdasági növekedés elsődlegesen vállalkozói, de egyben fontos nemzetgazdasági érdek is. A vállalkozói finanszírozás és a hitelezési aktivitás fenntartása pedig ezen célok megvalósításának kiemelt feltétele. A vállalkozások versenyképességének megerősítéséhez és teljesítményük növeléséhez kedvezményes finanszírozási feltételek folyamatos biztosítása szükséges, ennek legismertebb programja a Széchenyi Kártya Program (SZKP), amely a Nemzetgazdasági Minisztérium és a KAVOSZ Zrt. stratégiai együttműködésének közös missziója – olvasható a társaság közleményében.

„Az SZKP MAX+ 2024. évi további bővítéséről már döntött a kormány. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hétfőn bejelentett garanciadíj csökkentését pedig mint fontos új elem,

kiemelten üdvözöljük, hiszen ennek köszönhetően a programban tovább csökken a vállalkozások által fizetendő hiteldíj”

– emelte ki Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. több mint 20 éve a Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. kiemelt stratégia partnere. A Garantiqa Zrt. kezességvállalása kötelező eleme a legtöbb Széchenyi Kártya konstrukciónak, amely révén még több vállalkozás számára válnak elérhetővé támogatott finanszírozási lehetőségek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a hétfői naptól mérsékelte a kezességvállalási díjait, ennek értelmében a Széchenyi Kártya Program MAX+ beruházási hitelei körében 0 százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, az SZKP MAX+ folyó- és likviditási hitelek esetében pedig a garanciadíjak a felére csökkennek. A kamat- és egyéb hiteldíjak tekintetében bekövetkező költségcsökkentések tovább ösztönözhetik a vállalkozói hitelfelvételt és tovább növelik a kereskedelmi partnerbankok hitelnyújtási aktivitását is – emlékeztetnek.

„A KAVOSZ Zrt. folyamatosan csatornázza be a vállalkozói jelzéseket a szakpolitika felé, rendszeresen monitorozzuk a Széchenyi Kártya Program minden elemét, értékeljük a gyakorlati tapasztalatokat és a megfontolásra érdemes javaslatokat eljuttatjuk a szaktárca felé - egyben pedig lebonyolítjuk a programot. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a program 2024-ben is változatlan feltételekkel és a legalacsonyabb FIX kamatokkal tud a vállalkozók rendelkezésére állni” – tette hozzá Krisán László.

Az pedig további pozitívum a Széchenyi Kártya Programban, hogy januártól a Széchenyi Beruházási és Agrár Széchenyi Beruházási Hitelek esetében a felvehető hitel maximális összege a korábbi 1 milliárd forintról 1,4 milliárd forintra emelkedett, és a zöld beruházások esetén az ügyfél által fizetendő nettó kamat szintje 5 százalékról 1,5 százalékra csökkent – olvasható a KAVOSZ közleményében.

A Széchenyi Kártya Program évente sok tízezer vállalkozásnak nyújt segítséget. 2023-ban több mint 46 ezer szerződés került megkötésre közel 1700 milliárd forint összegben. A program létrejötte óta több mint 480 ezer db ügylet valósult meg 7800 milliárd forint összegben. Jelenleg naponta 300 db, több mint 11 milliárd forint összegű hiteligénylést fogadnak be.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×