eur:
389.59
usd:
361.67
bux:
68469.41
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Befagytak a magyar lakossági gázárak, pedig...

Csökkentek a nemzetközi gázárak. A magyar piaci ár azonban továbbra is 767 forint, igaz a rezsicsökkentett gázért alig valamivel több mint 100 forintot kell fizetni.

Az orosz importgáz árának folyamatos csökkenése ellenére már egy éve változatlanok a hazai lakossági gáztarifák, de a rezsitámogatott mennyiségnél többet fogyasztók ebből semmit nem éreznek - írja a 24.hu.

A júniusi több mint 166 forint után júliusban már csak 125 forintba került a Magyarországra érkező orosz gáz köbmétere.

A 125 forintos júliusi köbméterár is csak 1,2-szerese volt a rezsitámogatott 102 forintos gázárnak, viszont az átlagfogyasztás felett felszámított tarifa továbbra is 767 forintba kerül, ami a júniusi beszerzési piaci árnak több mint ötszöröse.

A lap arról ír még, hogy összességében 412 millió köbméter orosz gáz érkezett júliusban, vagyis az idén eddig megszokott 300–400 millió köbméteres tempóhoz hasonlóan ment az import. Ami az árat illeti, júliusban az orosz importgáz-számla összességében 135 millió euró, bő 51 milliárd forint volt.

A képet árnyalja, hogy a rezsicsökkentett árért, ahogy írtuk, 102 forintot kell fizetni. Ez átlagban 1729 köbméterig jár egy háztartásnak. A kormány számításai szerint ebbe a kvótába a háztartások majd 3/4-e beleesik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×