eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: bajahangja.hu

Egyedülálló sportcsarnok épült Baján

Az egész évben biztosított jégfelülethez 21 kilométernyi hűtővezetéket fektettek le az INETON által kivitelezett fejlesztésben, a telepített technológia az épület fűtését és hűtését egyaránt támogatja.

Szeptember 18-án átadták a Bajai Jég- és Szabadidő Csarnokot. A beruházásban egy 2500 négyzetméter alapterületű, kétszintes, a hokimeccsek alatt 210 ülőhelyes, napelemes csarnok jött létre – számolt be a magyarepitok.hu.

A 2021 szeptemberében elkezdett munkák 2023 tavaszán zárultak, a próbaüzem után május végén zajlott a műszaki átadás-átvétel – tudta meg a szakportál a kivitelező INETON Kft. környezetvédelmi projektvezetőjétől. Kulik Zoltán elmondta, hogy a 10 méteres belmagasságú jégcsarnokot szociális helyiségekkel, többek közt büfével, öltözőkkel, orvosi szobával építették fel. „Emellett az épület körül többek közt a járda és a 41 férőhelyes parkoló, valamint a beközlekedő út térköves kialakítása is a feladatok között szerepelt” – tette hozzá. Mindezeken túl az épület tetőfelületére egy 50 kW-os napelemrendszert telepítettek.

magyarepitok.hu/INETON Kft.
magyarepitok.hu/INETON Kft.

A projektvezető tájékoztatása szerint a jégcsarnok elsődleges funkciója a jégkorcsolya-pálya, ami által a helyi hokicsapat edzéseinek és mérkőzéseinek ad otthont, napi négy-öt alkalommal.

„A csarnok méretei ugyanakkor lehetővé teszik a nemzetközi jégkorong-mérkőzések lebonyolítását is”

– tette hozzá. „Mindezeken túl koncertek, egyéb rendezvények vagy akár száraz edzések is tarthatóak a csarnokban, miután a pálya körül létesített palánkrendszer és a köré telepített gumiszőnyeg bonthatóan lett kialakítva. (…)”

A pályatest hűtéséhez több mint 21 kilométernyi hűtővezetéket fektettünk le a hűtőbeton vasbeton szerkezetébe”

– ismertette Kulik Zoltán. A rendszer hűtőkörébe 14 köbméternyi glykolt töltöttek fel hűtőközegként. „A 3-4 centiméter vastag jég kialakításához mínusz 8 fokos hűtőközeget kell keringtetni” – közölte.

A hűtőbetonnal kialakított pályatest alatt 16 centiméter vastagságú XPS hőszigetelést helyeztek el, ezáltal a mínusz 8 fokon tartott, szivattyúkkal keringtetett hűtőközeg a hideget csak a csarnok irányába továbbítja. „A lehűtött beton felületén a palánkkal körbevett pályán a folyamatos vízterítés mellett könnyen kialakítható a korcsolyázáshoz szükséges 3-4 centiméter vastagságú jégréteg” - magyarázta a projektvezető.

A gazdaságosság jegyében a fent leírt hűtő technológia a jégcsarnokhoz tartozó szociális épület hűtését is ellátja. Az épület automatikai rendszere ugyanakkor a hűtő berendezés hulladékhőjét az épület téli fűtésére használja fel.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×