eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Elemző: csúcson a forint, de jön egy technikai akadály

Erősödött a forint az euróhoz és a dollárhoz képest is az elmúlt napokban. Hétfő délben az euróval szemben 373-ig jutott a hazai fizetőeszköz, ami új kéthetes csúcsot jelent, a dollárral szemben pedig 332-ig erősödött, ami új 15 havi forintcsúcs – ismertette Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

Az euróval szemben kéthetes, a dollárral szemben pedig több mint egyéves csúcsra kapaszkodott hétfő délelőtt a forint; előbbinél a 373-as, utóbbinál a 332-es árfolyam környékén, vagyis nagyon jó napokon van túl a hazai fizetőeszköz – ismertette Weinhardt Attila.

A forinterősödésben az egyik legfőbb hazai tényező az, hogy továbbra is a nagyon magas jegybanki kamatszint, ami 16 százalék az egynapos betétre, valamint az, hogy külföldön támogató a befektetői környezet – magyarázta a Portfolio elemzője, példaként említve, hogy a FED, az Egyesült Államok központi bankja a jelek szerint július után nem fog tovább emelni, sőt, várhatóan jövőre a tavaszi, kora nyári időszaktól kezdve elindít majd egy kamatcsökkentési ciklust. A piac reményei szerint az Európai Központi Bank (EKB) is hasonló gyakorlatba kezd hamarosan – jegyezte meg.

Vagyis a kamatemelési pályák tetejének az árazása, majd a csökkentés által fűtött optimizmus, ami a nemzetközi környezetben most a legfontosabb. „Ez az, ami a kamatkülönbségre játszó, úgynevezett carry trade stratégiákat is támogatja, ami a forintot is hajtja egyre erősebb és erősebb szintekre” – fogalmazott.

Ha csak a heti – meglehetősen eseménytelennek ígérkező – makrónaptárból indulunk ki, a Portfolio munkatársa szerint kitarthat a forinterősödés, de ehhez az is fontos, hogy a nemzetközi hangulat továbbra is kedvező maradjon. Ugyanakkor mind a forint–euró, mind a forint–dollár relációban néhány egységnyi távolságra nagyon erőteljes technikai akadályok mutatkoznak, azt üzenve: korlátozott a tér a hazai fizetőeszköz további erősödésére – fűzte hozzá.

Weinhardt Attila meglátása szerint ezek

a technikai akadályok az euróval szemben a 369-370-es tartományban, a dollár esetében pedig a 329-330-as zónában húzódnak.

Magyarán: első körben ezek a technikai szintek parancsolhatnak megálljt a forint lendületének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×