eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
investment protection concept, growth money capital, banking
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Szakértő: nem fikció, hogy 27 százalékos inflációs csúcs után egy számjegyű évzárás jön

2022 legfontosabb gazdasági hívószava az infláció és annak letörése volt. Erről az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója, Pásztor Szabolcs beszélt az InfoRádióban.

Az év elején még 7,9 százalék volt az infláció, novemberre ez az érték 22,5 százalékra emelkedett. Persze nem csak Magyarországot érte ez a teher, egész Európában nagyságrendileg 10 százalékos volt a pénzromlás üteme. Idén a legfontosabb az infláció elleni küzdelem volt, miközben az infláció "szisztematikusan épült fel" a koronavírus-járvány alatt-után, aztán a különböző kormányok likviditási segítséget szerettek volna nyújtani az egyes gazdasági szereplőknek, mígnem jött az infláció "háborús építőkockája".

Mint Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az InfoRádióban rámutatott, az infláció elleni küzdelem nem lesz rövid, a magyar vásárlókat pedig különösen terhelni fogja a pénzromlás üteme és mértéke is.

"A legszembeötlőbb az élelmiszerárak növekedése az energiaárak növekedése mellett. Akik ebben az ágazatban dolgoznak, sietve rámutatnak, hogy az árnövekedésnek nagyon sok eleme van, például

  • nem elég versenyképes a hazai élelmiszer-gazdaság
  • megemelkedtek a szállítási költségek
  • sokat gyengült a forint 2022-ben
  • a klímaváltozás hatására példátlan aszály volt az év derekán.

Azok, akik fogyasztói kosarában sok az élelmiszer, még a KSH által közöltnél is magasabb inflációval találkozhatnak" – fejtette ki Pásztor Szabolcs.

Emellett, mint fogalmazott, a kormány hozzányúlt a rezsicsökkentés intézményéhez is, az energiaárak növekedése pedig így már beszűrődött a fogyasztói kosarakba, csökkentve a vásárlóerőt, a rezsi pedig az inflációs adatban is jelentkezett.

Noha a háború nem ért véget, a világpiacon az olaj és a gáz ára is mérséklődni látszik, Magyarország azonban nem mindenben követi a tendenciákat.

"Jól látható, hogy a 2023-as évben az infláció tetőzni fog, és nem fikció, hogy az év végére egy számjegyű lesz az az árak emelkedése, mert

az áraknál több szektorban is megtorpanás figyelhető meg, a szállítás, a nyersanyag már nem drágul, és a kereslet is visszaesik, ha a vásárlók látják az árakat az üzletekben.

Ráadásul a jegybanki döntéseknek is van inflációcsökkentő hatásuk" – sorolta Pásztor Szabolcs.

Addig azonban még 27 százalékig is emelkedhet az inflációs ütem szerinte, az igazi korrekció utána következik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×