eur:
389.56
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat expedíciós épületének részlete a vállalat emblémájával, a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

A piac máris reagált a kormány extraprofitadójára

A bejelentést követően zuhanni kezdett a Richter Gedeon Nyrt. árfolyama.

Az extraprofitadókról szóló kormányrendelet alapján a Richter Gedeon Nyrt. 2022-ben várhatóan nagyságrendileg 28 milliárd forint gyógyszergyártási különadót fizet – idézet az index.hu a társaság közleményét, amely Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján jelent meg.

A magyar kormány június 4-én hozott rendeletet az egyes ágazatokat terhelő új adókról, amelyet december 23-án a gyógyszeriparra is kiterjesztett. A gyógyszeripari különadót a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre vetették ki, és a 2022. és 2023. évre vonatkozóan kell megfizetni.

A különadóból származó bevétel a büdzsé Rezsivédelmi Alapjába kerül

és a kormány ezzel is enyhíteni akarja a jövő évre becsült költségvetési hiányt.

Az adó várhatóan csökkenti a Richter Gedeon Nyrt. 2022. évi üzemi eredményét, valamint a szabad cash-flow mutatóinak értékét. A befektetők azonnal léptek és a Richternek volt kedden a legnagyobb forgalma a tőzsdén. A gyógyszergyártó részvényeinek jegyzése gyorsan 4 százalékos mínuszba kerültek, bár a mélyponton csaknem 6 százalékos zuhanás is előfordult.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×