eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Megvan, melyik extraprofitadókat vezetik ki 2023 végén

A kormány a helyreállítási terv részeként kötelezettséget vállalt arra, hogy kivezeti az extraprofitadók egy részét jövőre, így több ilyen adótétel 2024-től már nem jelenik meg – mondta az InfoRádiónak Varga Diána, az RSM vezető adómenedzsere.

"Megjelent a kormányzati dokumentum, Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve, mely rögzíti azokat a különadókat, amiket átmenetinek tekint a kormány, és ígéri ezeknek az eredeti határidőben történő megszüntetését. Ez a határidő 2023 év vége" – mondta el Varga Diána, az RSM vezető adómenedzsere.

Szerinte a legfontosabb a pénzügyi szervezetek, valamint a biztosítók extraprofitadója. Ezeken belül megszűnne a hitelintézetek, a pénzügyi vállalatok különadója, a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási pótadó.

A dokumentumban szerepel az energetikai vállalkozások extraprofitadója is.

Varga Diána külön kitért az energiaellátók jövedelemadójára és a kőolajtermék-előállítók extraprofitadójára, amelynek a szabályait december 7-én módosították: a kőolajelőállítók különadójának mértéke 95 százalék lett a korábbi 40 százalék helyett, míg az energiaszolgáltatók elvonása 41 százalék lett a korábbi 31 százalék helyett. A helyreállítási terv értelmében ugyanakkor ezt mértéket vissza fogják csökkenteni.

A dokumentumban szerepel a kiskereskedelmi szektort érintő különadó. Idén egy egyszeri pótadó volt, 2023-ban pedig már sávos teher lesz. A távközlési szektor extraprofitadóját és a gyógyszergyártók különadóját is kivezetik jövőre.

Varga Diána hangsúlyozta: a dokumentum alapján ezeket az adókat 2023 év végén ki kell majd vezetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×