eur:
368.45
usd:
345.18
bux:
48225.23
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Parrag Zoltán egyesített kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összeszámoltuk, ki mindenkit érint a nyugdíjemelés

Orbán Viktor bejelentése után máris megjelent a rendelet arról, hogy kikre, pontosabban milyen ellátásokra vonatkozik a jövő évi 15 százalékos nyugdíjemelés.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében 15 százalékkal kell emelni 2023. január 1-jétől a béreket azok számára, akik ilyen ellátásban részesülnek:

 1. öregségi nyugdíj
 2. özvegyi nyugdíj
 3. szülői nyugdíj
 4. árvaellátás
 5. baleseti hozzátartozói nyugellátás
 6. mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadék,
 7. mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadék
 8. korhatár előtti ellátás
 9. szolgálati járandóság
 10. átmeneti bányászjáradék
 11. táncművészeti életjáradék
 12. rokkantsági ellátást
 13. rehabilitációs ellátás
 14. baleseti járadékot
 15. bányászok egészségkárosodási járadék
 16. fogyatékossági támogatás
 17. vakok személyi járadék
 18. a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátás
 19. polgármesterek közszolgálati járadék
 20. honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatás
 21. honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatás
 22. honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatás,
 23. hadigondozásról szóló törvényben foglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátás
 24. házastársi pótlék,
 25. házastárs után járó jövedelempótlék,
 26. nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék
 27. nemzeti gondozási díj
 28. és azokat az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emeléseket és juttatásokat, amelyeknek emelését kormányrendelet elrendeli.

Fontos tudni, hogy ez a nyugdíjemelés a várható inflációra reagál, azaz jövőre érvényes. Nem véletlenül írják, hogy "a rendelet alapján emelendő, 2023. januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani." Azaz

"februárban jelenik majd meg az emelt összeg a számlákon".

Az is fontos, hogy "ha egy személy részére egyidejűleg több, e rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni".

A rendeltből az is kiderül, hogy "a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2023. január 1-jétől havi 134 750 forint összeghatárig folyósítható együtt”.

Közben Varga Mihály pénzügyminiszter azt is egyértelműsítette, hogy a nyugdíjasok februárban a 13. havi nyugdíjat is megkapják.

Varga Mihály Mihály azt is közölte, hogy mindez havi 473 milliárd forintba kerül az államnak.

Azzal, hogy a kormány 15 százalékos emelést ígért, egyben elismerik, legkevesebb 15 százalék lesz az infláció 2023-ban. A törvény szerint ugyanis a nyugdíjakat a várható pénzromlás mértékével kell emelni. Mindez azért érdekes, mert idénre 14,5 százalékos inflációval számolnak, de a benzinár-emelés miatt ez további 2 százalékkal megugorhat. Ha emiatt – vagy másért – magasabb lesz a várt 15 százaléknál a 2023-as infláció, akkor év közben kell majd korrigálni.

Az idei infláció pontos mértéket csak január 13-án hozza nyilvánosságra a KSH, éppen ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke arról beszélt, hogy 2022-ra vonatkozóan további 1-2 százalékos kiegészítést várnának el.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×