INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

mekh

energia

energiafelhasználás

Hasít a napelem, de az ország berántotta az energiaféket

Hasít a napelem, de az ország berántotta az energiaféket

Infostart

4,2 százalékkal csökkent Magyarország energiatermelése augusztusban. Közben az adatok szerint hazánk primerenergia-felhasználása 2022. augusztusában 67,83 PJ volt, amely 5,2 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez 7,1 százalékos csökkenésnek felel meg.

A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 27%-kal bővült, míg a fosszilis alapú 5,6%-kal csökkent a 2021. augusztusi adatokkal összehasonlítva.

A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 35,3%-kal, míg a szélerőművek termelése 11,4%-kal nőtt – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. augusztus havi energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. augusztusban 30,25 PJ volt, amely 4,2%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az energiahordozók importja augusztusban 72,93 PJ volt, 4,2 %-kal magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

A földgáz belföldi felhasználása augusztusban 11 992 TJ volt, amely

2014 szeptembere óta a legalacsonyabb havi érték.

Augusztus hónapban a betárolási időszaknak megfelelően, és továbbra is fokozott ütemben folytatódott a tárolói földgáz készlet növekedése, a földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén 63,9%-os volt.

Grafikon: MEKH
Grafikon: MEKH

2022. augusztusban a bruttó villamosenergia-termelés 2 781 GWh volt, amely 4,3%-kal alacsonyabb az előző évinél. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 1,1%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nettó import aránya az összes felhasználáson belül 27,3% volt, amely 2,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 27,0%-kal bővült az előző évihez képest,

míg a fosszilis alapú 5,6%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az atomerőmű tervezett karbantartása miatt a nukleáris eredetű villamosenergia-termelés 19,4%-kal csökkent.

Nyitókép: unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018