eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: unsplash.com

Hasít a napelem, de az ország berántotta az energiaféket

4,2 százalékkal csökkent Magyarország energiatermelése augusztusban. Közben az adatok szerint hazánk primerenergia-felhasználása 2022. augusztusában 67,83 PJ volt, amely 5,2 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez 7,1 százalékos csökkenésnek felel meg.

A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 27%-kal bővült, míg a fosszilis alapú 5,6%-kal csökkent a 2021. augusztusi adatokkal összehasonlítva.

A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 35,3%-kal, míg a szélerőművek termelése 11,4%-kal nőtt – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. augusztus havi energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. augusztusban 30,25 PJ volt, amely 4,2%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az energiahordozók importja augusztusban 72,93 PJ volt, 4,2 %-kal magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

A földgáz belföldi felhasználása augusztusban 11 992 TJ volt, amely

2014 szeptembere óta a legalacsonyabb havi érték.

Augusztus hónapban a betárolási időszaknak megfelelően, és továbbra is fokozott ütemben folytatódott a tárolói földgáz készlet növekedése, a földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén 63,9%-os volt.

Grafikon: MEKH
Grafikon: MEKH

2022. augusztusban a bruttó villamosenergia-termelés 2 781 GWh volt, amely 4,3%-kal alacsonyabb az előző évinél. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 1,1%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nettó import aránya az összes felhasználáson belül 27,3% volt, amely 2,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 27,0%-kal bővült az előző évihez képest,

míg a fosszilis alapú 5,6%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az atomerőmű tervezett karbantartása miatt a nukleáris eredetű villamosenergia-termelés 19,4%-kal csökkent.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×