eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vásárlók a fekete péntek (Black Friday) napján az egyik elektronikai áruházban, Nyíregyházán 2016. november 25-én. A fekete péntek csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek - idén november 25-e - elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban; ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők. Egyre több üzlet csatlakozott Magyarországon is a fekete péntekhez.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A hatalmas drágulás miatt már "lefelé" vásárolnak az emberek

Az emberek egy része 50-80 ezer forinttal többet hagy az élelmiszerboltokban, mint egy éve – derül ki egy felmérésből.

Miközben a hivatalos élelmiszer-drágulás 35,2 százalékos volt, a Pulzus kutató a napi.hu felkérésére azt mérte, hogy az emberek jelentős része 50-80 ezer forinttal többet hagy a boltban havonta, mint egy évvel korábban.

A számokból még az is kiderül, hogy a négytagú családoknál ez az összeg 100 ezer forintot közelítheti. Emellett sok vásárló már nem a korábban megszokott minőséghez és márkához ragaszkodik, hanem

megindult az úgynevezett lefelé vásárlás,

amikor előtérbe kerülnek a saját márkás termékek és jobban keresik az akciókat.

A 60 év feletti korosztályban 11 százaléknyian mondták azt, hogy 25 ezer forintnál is többet hagynak most az élelmiszerüzletekben, mint egy évvel korábban. A nyugdíjasok többsége 10-20 ezer forinttal költ többet havonta élelmiszerre, mint tavaly ősszel.

A kutatásból az is kiderül, hogy a diplomások általánosságban nagyobb mértékű drágulást érzékeltek, de ez összefüggésben lehet a magasabb fizetésükkel vagy azzal, hogy nehezebben "engedik el" a megszokott márkájú/minőségű élelmiszereket.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×