INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

csemegeszőlő

nak

gyümölcs

Csabagyöngye szőlő a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2019. augusztus 12-én.

Ha érett és feszes, nem fog csalódni

Infostart

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint itthon közel ezer hektáron foglalkoznak étkezési szőlőtermesztéssel a gazdálkodók, ezen belül 373 hektáron termesztenek kifejezetten csemegeszőlőt, a legnagyobb területen Bács-Kiskun, Heves és Tolna megyében – írja a magyarnemzet.hu.

Ugyanakkor a kettős hasznosítású fajtákból is jelentős mennyiség kerül étkezési célra, ilyen például a chasselas (saszla) vagy magyar fajták közül az Irsai Olivér és a Csabagyöngye. A folyamatos érési sornak köszönhetően a csemegeszőlő júliustól októberig fogyasztható frissen. A csemegeszőlők jellemzően szép nagy szeműek, ropogós húsúak, fürtjeik jól bírják a szállítást és a tárolást.

A NAK szerint egyre nagyobb a kereslet a mag nélküli fajták iránt, ez a folyamat a termelőket is arra ösztönzi, hogy mind a fehér, mind a kék típusban új, mag nélküli fajtákat állítsanak elő.

Az agrárkamara edukációs programja, az Európai Friss Csapat jó tanácsa szerint a vásárlás során érdemes mindig érett szőlőt választani, mert nem utánérő gyümölcsről van szó. A fürtök épségét és a bogyók feszességét is jó ha ellenőrizzük, a frissességet pedig jelzi az is, ha a szőlőkocsány élénkzöld színű – olvasható.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018