INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

aldi

fogyasztóvédelem

büntetés

hatósági ár

Vásárló az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Továbbra is a részmunkaidős foglalkoztatási modellt alkalmazza az Aldi Magyarország, mert tapasztalataik szerint ez a legjobb megoldás a megfelelő létszámú munkaerő biztosítására. A diszkontlánc a februári adatok szerint mintegy 3800 dolgozót foglalkoztat 144 magyarországi üzletében és biatorbágyi központjában, de csak 10-20 százalékuk dolgozik teljes, heti 40 órás munkaidőben.

Egymillió forintba került a nem hatósági áras cukor az Aldiban

Infostart

A hatósági árstop bevezetésének napján tartott ellenőrzést a fogyasztóvédelem, és egy pécsi Aldiban szabálytalanságot talált. A cég szerint csak tévedés történt, de a 10 forintos mulasztás sokkal többe került.

Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal az Aldi Magyarországra, mert a kiskereskedelmi lánc egyik pécsi boltja megbukott a hatóság helyszíni szemléjén – írja a vg.hu.

Az eset még februárban történt, de csak most hétfőn vált ismertté, miután az elmarasztaló határozatot feltöltötték a fogyasztóvédelmi portálra.

A hatóság 2022. február 1-jén tartott ellenőrzést az egyes alapvető élelmiszerek hatósági ára kapcsán, illetve általánosan a hagyományos kereskedelmi egységekre vonatkozóan. A fogyasztóvédelem a pécsi Aldi üzletben azt rögzítette, hogy az egyik ismert márka kilós kiszerelésű kristálycukra 239 forintba került. Erről az üzletvezető azt mondta, hogy a termékek 2021. október 15-én alkalmazott eladási ára megegyezik az ellenőrzés napján fizetett összegekkel. Ez a dátum azért lényeges, mert a kormány döntése értelmében az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál.

A hatóság adatszolgáltatásra szólította fel a vállalkozást, ami kiterjedt a 2021. október 15-én alkalmazott eladási árakra. Így derült ki, hogy az Aldi szóban forgó pécsi boltjában 2021. október 15-én 229 forint volt az ugyanilyen márkájú kilós kristálycukor. Tehát a kiskereskedelmi lánc az engedélyezett árnál 10 forinttal drágábban kínálta a terméket.

Az Aldi szerint nyilvánvaló adminisztratív tévedés történt, és két másik fajtájú kristálycukor 239 forintos árát szerepeltette tévedésből, mert ez „optikailag könnyen összetéveszthető volt” a 229 forintos árral. A cég a tévedés észlelése után haladéktalanul helyesbítette az árazást. A hiba nem volt jelentős: a helyszíni szemle napján 64 túlárazott kristálycukrot értékesítettek az üzletben.

A hatóság is leszögezte, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a jogsértés csak az ellenőrzés napján, néhány órán keresztül állt fenn, illetve a vállalkozás az eljárásban együttműködő volt. Ugyanakkor nem tekinthetett el attól, hogy az Aldi kereskedelmi tevékenységének gazdasági súlya meghatározó, és hogy a hatósági árak rendelkezésének betartása kiemelkedően fontos a magyar családok védelme szempontjából. Mindezt mérlegelve állapította meg az egymillió forintos bírságot.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018