eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Business man placing wooden block on a tower concept risk control, Planning and strategy in business.Alternative risk concept,Risk To Make Buiness Growth Concept With Wooden Blocks
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/Getty Images

Itt a lista a legnagyobb adósságot felhalmozó cégekről

A legjelentősebb tartozásállománya az autóiparnak és a telekommunikációs szektornak van.

Egy felmérés készítői megvizsgálták, a világon mely cégek rendelkeznek a legnagyobb adóssággal. A Janus Henderson befektetési cég adataiból látszik, hogy a tíz legnagyobb adósságállományú cég szerepe hatalmas: ők felelnek a tavalyi teljes vállalati adósságállomány 17 százalékáért, tehát 8,1 ezer milliárd dollárért – írja az Origo.hu.

A listát a Toyota és a Volkswagen vezeti 186, illetve 185 milliárd dolláros adóssággal. Az autógyártó cégek adósságállományának mértékét jelzi, hogy a top 10-be befért még a Mercedez-Benz 109, valamint a BMW 96 milliárd dollár adóssággal.

Szintén jelentős adóssága van a telekommunikációs és közüzemi szektornak. A harmadik helyen az AT&T áll (182 milliárd dollár), a listán szerepel a Verizon (174 milliárd dollár), a Deutsche Telekom (153 milliárd dollár), az Électricité de France (104 milliárd dollár), a Comcast (98 milliárd dollár) illetve a Charter Communications cég (92 milliárd dollár) – ahogy az a Statista infografikáján is látszik.

A legnagyobb adóssággal rendelkező vállalatok listája 2021/22-ben (millió dollár)
A legnagyobb adóssággal rendelkező vállalatok listája 2021/22-ben (millió dollár)

A friss felmérésből az is kiderült, hogy az adósságok több mint fele az Egyesült Államokban található. A jelentés szerint az elmúlt években növekedett a nettó adósságállomány, ugyanakkor a magasabb finanszírozási környezet és a gazdasági lassulás hatására a cégek pénzügyileg visszafogottá válnak, így a jövőben várhatóan csökken a hitelfelvétel mértéke. A Janus Henderson kutatásában kiemelte, hogy a jelenlegi magas adósságállomány nem feltétlenül okoz a cégeknek pénzügyi megingást, a hitelfelvétel ugyanis elengedhetetlen a kutatásokhoz, a fejlesztésekhez, és az innovatív beruházásokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×