eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Outdoor detail shot with lot of brand new cars in a row
Nyitókép: roibu/Getty Images

Rengeteg autókereskedés eltűnik

A vásárlói szokások is megváltoztak, de a gyártásra is mélyen hatott a Covid, majd a háború.

A gyártók elkezdtek szorosabban a vevői igényekre reagálni, így az autópiac egésze optimalizálódik (már nincs éjjel-nappali gyártás), ami ahhoz vezet, hogy kevesebb autókereskedő marad talpon, mint amennyi eddig volt; az egyes kereskedői hálózatok nem márkakereskedőként, hanem a gyár közvetlen ügynökeként dolgoznak majd a jövőben.

Mint Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke a Vg.hu-nak elmondta, Európában egyelőre pilot projektként működik ez az új rendszer, a gyártók tesztelik az ügyfelek és a kereskedelmi szereplők reakcióit.

Sikeres pilot esetében viszont meg is kezdődik a piac átalakulása, ami magával hozhatja a kereskedői hálózatok radikális csökkenését,

átlagosan 20, de egyes márkák esetében akár 50 százalékkal mérséklődhet a kereskedői létszám.

Nagyobb mozgástér akkor lett volna, ha nem tör ki az év elején a háború, amelynek következtében ma már árgarancia sincs, hiába kéne például a technológiai átállásra (hibrid, elektromos) koncentrálni már.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×