eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Dörzsölhetik a tenyerüket a baracktermelők

Magyarországon közepes termésre számíthatnak az őszibarack- és a nektarintermelők. Az európai piacon egyelőre nagy a kereslet, és a gazdálkodók abban bíznak, hogy az árak is magasan maradhatnak, hogy ellensúlyozzák az emelkedő költségeiket.

Az őszibarack, a nektarin és a lapos barack továbbra is népszerű ebben az időszakban, jelenleg csak Svájc szenved a kereslet hiányától – idézi a VG a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci összefoglalóját. Bár sok európai termelési régióban még mindig a szezon elejénél tartanak, a termelők bizakodók, hiszen a tartós kereslet lehetővé teszi, hogy az árak magasan maradjanak.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 1621 hektáron termesztenek őszibarackot, míg nektarint 123 hektáron. Jelentősebb őszibarack-termesztő területeink: Csongrád-Csanád megye 1145 hektárral, Pest megye 382 hektárral és Bács-Kiskun megye 332 hektárral, míg fontosabb nektarintermesztő területek: Csongrád-Csanád megye 63 hektárral és Bács-Kiskun megye 26 hektárral.

Jelentős fagykárok nem érték az őszibarack- és a nektarin- ültetvényeket idén tavasszal, ezért közepes termésmennyiségre lehet számítani – jegyzi meg a gazdasági napilap.

Derűlátó Európa

Az összefoglalója megemlíti, hogy egy holland importőr szerint a spanyol gyümölcsök meglehetősen jó keresletre számíthatnak. „Úgy gondolom, az árak még mindig elfogadhatók, a nagy méreteknél 6,50-7 euró, a 28-as méretnél 6-6,50 euró, a 30-32-es méretnél pedig 5,50 euró körül mozognak. A nektarin ára egy kicsit magasabb az egész árkategóriában, ellenben mennyiségileg valamivel kevesebb” – szól az áttekintés.

A túlnyomórészt spanyol nektarin és őszibarack német piacra történő szállítása láthatóan nőtt ebben a szezonban – teszik hozzá. Az első francia szállítmányok Észak-Németországban kilónként 4 euróért kerültek a piacra, ami azt jelenti, hogy az árakat tekintve a kínálat csúcsán voltak. Török importot egyelőre csak Németország déli részén találtak, az első görög szállítmányok a 24. héten várhatók.

Egy svájci importőr és kiskereskedelmi beszállító szerint viszont nehezen indult a spanyol csonthéjas gyümölcsök szezonja. „Leginkább a spanyol termőrégiók heves esőzései miatti rossz minőség zavar minket” – fogalmazott. Mindez viszont kedvez a francia őszibaracknak és nektarinnak, amik 200 ezer tonna körül teremhetnek az idén.

Egy jelentős olasz szolgáltató arra panaszkodott, hogy az őszibarack és a nektarin mennyisége még mindig alacsony, így a nagy keresletet nem tudják teljes mértékben kielégíteni.

Mindeközben a spanyol őszibarack-, nektarin- és laposbarack-szezon már véget ért a korán termő területeken. A szezont az európai piacokon jó kereslet jellemezte, így az árak jó szinten maradtak, a végeredmény pedig pozitív lesz annak ellenére, hogy

a termelési költségek 30 százalékkal emelkedtek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×