eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Kútoszlopok egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Magyarország felszabadítja stratégiai üzemanyag-tartalékait az OMV miatt

Magyarország felszabadítja stratégiai üzemanyagkészleteinek egy részét, hogy azzal kisegítse az OMV kúthálózatot.

Tekintettel az OMV schwechati finomítójában bekövetkezett üzemzavarra Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében a biztonsági kőolajtermék készletekből

  • 18 millió liter ESZ 95 motorbenzint és
  • 29 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel

– áll a friss Magyar Közlönyben.

A fenti készlethez az OMV Hungária elsőbbségi hozzáférésre jogosult, amely azt kizárólag a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából – írja a Portfolio.

Az OMV Hungária Kft. a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40 százalékát 2022. augusztus 31-ig és 60 százalékát 2022. október 31-ig az MSZKSZ (Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség) részére vissza kell, hogy pótolja, mégpedig a felszabadított készlettel azonos összetételben és az MSZKSZ által meghatározott áron.

Az ügyben a Technológiai és Ipari Minisztérium is közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított a magyar üzemanyagellátás.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×