eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rendőrségi helyszínelés az M0-s autóút 18-as kilométerénél, a szigetszentmiklósi csomópont közelében, ahol összeütközött három jármű 2021. szeptember 2-án. Az autók közül kettőt román állampolgár vezetett, akik határsértőket szállítottak. A baleset helyszínén elfogtak tizenegy, magát iraki és szír állampolgárnak valló férfit, a sofőrrel együtt előállítják őket. A határsértőket – meghallgatásuk után - visszakísérik a biztonsági határzárhoz, a két román sofőr ellen embercsempészés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárás indul.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Jön az autókba a feketedoboz, itt vannak a részletek

Hamarosan kötelező lesz az új autókban az adatrögzítő, amely rengeteg információt gyűjt a járművek viselkedéséről.

Bár a feketedoboz csak július 6-ától kötelező, már most is vannak országok, ahol előírják az adatrögzítők beszerelését. Franciaországban például május elseje óta kötelező a repülőgépek feketedobozához hasonló szerkezettel ellátni az új típusú járműveket – írja a hvg.hu.

A doboz tűzálló lesz, általában a vezetőülés alá kerül és a jármű tulajdonosa elvileg semmilyen körülmények között nem manipulálhatja. A rendszer fő célja, hogy lehetővé tegye a közúti balesetek körülményeinek tisztázását és a felelősség könnyebb és egyértelmű megállapítását.

Az eszköz képes elmenteni a jármű sebességét, egy fékezés intenzitását, a kormánykerék dőlésszögét, az autó dőlésszögét, valamint a kocsiban lévő különféle segédrendszerek működését, illetve éppen azt, ha ezek ki voltak kapcsolva.

A rendszer hivatalosan bár folyamatosan dolgozik, 40 másodpercenként törli az adatokat, ugyanakkor egy incidens esetén, amikor kinyílnak a légzsákok, nem törlődnek az adatok. Ilyenkor az esemény előtti 30 másodperctől lehet elemezni az rögzített adatokat a rendőrségnek, valamint az igazságügyi szakértőknek, valamint a baleset utáni 10 másodpercet. Ha semmi nem történik, akkor újraindul a folyamat, és 40 másodpercenként felülíródnak a felvett adatok.

Hivatalosan ezek az adatok csak a rendőrség számára lesznek elérhetőek, a biztosítók számára nem, de a biztosítók például előírhatják a használatát, viszont cserébe kedvezőbb ajánlatokat kínálhatnak, mondván, a rendszer képes bizonyítani, ki hibázott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×