eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tesla Megapack energiatároló épül itthon

A MET Csoport telepíti jövő nyáron.

Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként, az aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik - közölte a MET Csoport.

Az időjárásfüggő, ezáltal kiszámíthatatlan termelés miatt a kereslet-kínálat kiegyenlítésében kulcsszerep jut a rugalmassági eszközöknek és az energiatárolási megoldásoknak. Az akkumulátoros energiatárolási iparág egyik úttörője és innovátora a Tesla, Magyarországon viszont ez az első ilyen típusú együttműködése.

A Dunamenti Erőmű innovációs projektjének részeként létesítendő, közel 4 megawattos (MW) maximális teljesítményű és 8 megawattórás tárolási kapacitású Tesla Megapack akkumulátoros energiatároló kétórás tárolási ciklusidővel rendelkezik - szemben az eddigi hazai gyakorlattal, amely inkább a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazza. Ezzel lehetőséget teremt a megújuló energiatermelők hatékonyabb rendszerintegrációjára is.

A most leszerződött beruházás lesz az egyik kulcsfontosságú eszköze a 2021 áprilisban indult kutatás-fejlesztési (K+F) projektnek - mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója a közlemény szerint. Hozzátette, hogy a jövő a karbonmentes eszközöké, így a hálózati rugalmasságot biztosító gáztüzelésű erőműveknek is minél inkább karbonmentesnek kell lenniük. Az energiatárolásra is építő kísérleti projekt így előszobája lesz az ipari léptékű alkalmazásoknak.

A Dunamenti Erőmű 755 MW névleges teljesítményével Magyarország legnagyobb jelenleg üzemelő gáztüzelésű erőműve. A Dunamenti Erőmű többségi, 74,8 százalékos tulajdonosa 2014. július 1-től a MET Holding cégcsoport tagjaként működő MET Asset Management AG. A részvények 25 százaléka az MVM csoport, 0,2 százaléka pedig kisrészvényesek tulajdonában van az intézmény honlapja szerint.

A MET áprilisi közleménye szerint a K+F projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított pályázati támogatással valósul meg, teljes költségvetése 1,585 milliárd forint, a támogatás összege mintegy 399 millió forint.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×