INFORÁDIÓ
2021. július 23. péntek
Lenke

sztrájk

makó

continental

munkabeszüntetés

A ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzeme 2015. szeptember 2-án. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít.

Eltérő számok érkezhetnek a makói sztrájkról

Infostart

Mint ismert, szerdán – február 24-én délután 2 órakor – megkezdődött a 24 órás sztrájk a Continental makói gumigyárában.

A Makói Gumiipari Szakszervezet és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség tudósítása szerint a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. délutáni és éjszakai műszak dolgozóinak 70 százaléka nem vette fel a munkát, de többen menet közben is csatlakoztak az újabb tiltakozó megmozduláshoz.

A sztrájkőrök és a sztrájkbizottság tagjai szerint a munkáltató megpróbálja „szépíteni” a statisztikát azzal, hogy a tiltakozó dolgozók közül többnek felajánlotta: vegyen ki szabadságot, így is sztrájkolhat, de legalább fizetik is neki. Pár tucat embert megtévesztett az ajánlat, néhányan éltek a „szabadságon sztrájkolás” lehetőségével, így ők a cég nyilvántartásában a sztrájkolók névsorából átkerültek a szabadságos listára – ismertette Radics Gábor. A GSZSZ elnöke szerint a megtévesztett sztrájkolók megbánták, hogy bedőltek a munkáltatónak. A történtek alapján a szakszervezet felkészült rá, hogy a cégvezetés a szakszervezetitől teljesen eltérő számot fog közölni a munkabeszüntetésen résztvevőkről.

Mint írják, a gumigyári dolgozók a számukra kedvezőtlen módon megváltoztatott munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen tiltakoznak. A cégvezetés tavaly tavasszal egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, s ezzel szabad kezet szerzett a tetszőleges időtartamú és beosztású túlóráztatásra, valamint a munkakörülmények egyeztetés nélküli megváltoztatására. Ezt követően végképp megszűnt a munkabéke – teszik hozzá.

A sztrájkbizottság a felmondott kollektív szerződés eredeti tartalmi elemeit követeli visszaállítani.

A 24 órás munkabeszüntetés jogszerű és törvényes lebonyolítását sztrájkőrség felügyeli.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018