eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzeme 2015. szeptember 2-án. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Eltérő számok érkezhetnek a makói sztrájkról

Mint ismert, szerdán – február 24-én délután 2 órakor – megkezdődött a 24 órás sztrájk a Continental makói gumigyárában.

A Makói Gumiipari Szakszervezet és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség tudósítása szerint a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. délutáni és éjszakai műszak dolgozóinak 70 százaléka nem vette fel a munkát, de többen menet közben is csatlakoztak az újabb tiltakozó megmozduláshoz.

A sztrájkőrök és a sztrájkbizottság tagjai szerint a munkáltató megpróbálja „szépíteni” a statisztikát azzal, hogy a tiltakozó dolgozók közül többnek felajánlotta: vegyen ki szabadságot, így is sztrájkolhat, de legalább fizetik is neki. Pár tucat embert megtévesztett az ajánlat, néhányan éltek a „szabadságon sztrájkolás” lehetőségével, így ők a cég nyilvántartásában a sztrájkolók névsorából átkerültek a szabadságos listára – ismertette Radics Gábor. A GSZSZ elnöke szerint a megtévesztett sztrájkolók megbánták, hogy bedőltek a munkáltatónak. A történtek alapján a szakszervezet felkészült rá, hogy a cégvezetés a szakszervezetitől teljesen eltérő számot fog közölni a munkabeszüntetésen résztvevőkről.

Mint írják, a gumigyári dolgozók a számukra kedvezőtlen módon megváltoztatott munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen tiltakoznak. A cégvezetés tavaly tavasszal egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, s ezzel szabad kezet szerzett a tetszőleges időtartamú és beosztású túlóráztatásra, valamint a munkakörülmények egyeztetés nélküli megváltoztatására. Ezt követően végképp megszűnt a munkabéke – teszik hozzá.

A sztrájkbizottság a felmondott kollektív szerződés eredeti tartalmi elemeit követeli visszaállítani.

A 24 órás munkabeszüntetés jogszerű és törvényes lebonyolítását sztrájkőrség felügyeli.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×