eur:
369.13
usd:
345.52
bux:
48231.05
2023. június 5. hétfő Fatime
Nyitókép: Pixabay.com

Óvatosan az avarégetéssel a veszélyhelyzet után

Az avar- és zöldhulladékok égetésének év elejére kitűzött teljes tilalmára vonatkozó szabályozást a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig nem kell alkalmazni – mondta el az InfoRádiónak az Agroinform.hu ügyvezetője. A néhány hónapos haladék mind az önkormányzatoknak, mind a lakosságnak időt adhat az alternatív megoldások megismerésére, illetve kidolgozására.

Egy, az Agroinform.hu oldalán megjelent kérdőívre a december végi–január eleji időszakban csaknem háromezer válasz érkezett, a válaszadók 79 százaléka 20 ezer fő alatti településen él, így többségüket közvetlenül is érinti a küszöbön álló korlátozás. Bolyki Bence szerint bebizonyosodott előzetes feltevésük, miszerint az utóbbi időszakban túl sokféle információ hangzott el, ezért érdemes lenne minél egyértelműbb tájékoztatást kiadniuk akár az önkormányzatoknak. A kutatásban részt vevők 46 százaléka nem ismer megfelelő alternatívát a kerti zöldhulladék eltüntetésére.

A felmérésre reagálók 62 százaléka eddig évente egy-két égetéssel letudta a kerti hulladék megsemmisítését, ennél gyakrabban csak 23 százaléknyian nyúltak a gyufához. Közülük a legtöbben (49 százalék) a kiskertben felhalmozódó növényi hulladéktól szabadulnak meg ily módon, jelentős számban említették külön a levágott szőlővesszőt (44 százalék) – ismertette a mezőgazdasági portál ügyvezetője. Bolyki Bence ugyanakkor megjegyezte, a Nébih oldalán informálódva szembetűnhet, hogy akadnak olyan növényvédelmi problémák, amelyek esetében kifejezetten az égetéssel lehet megszabadulni a kártevőktől, például a kiskertekben a dióburok-fúrólegyektől, amelyek esetében a kertek tisztán tartása mellett az avarégetés is fontos védekezési megoldás.

Az égetés helyett szolgáló, kiemelt alternatív megoldásokkal kapcsolatban kifejtette: sok helyen elérhető már a szervezett elszállítás, másrészt nagyon jó megoldás a komposztálás, de ha lehetőség kínálkozik ágdaráló használatára, a felaprított kerti hulladék kiválóan újrahasznosítható mulcs (talajtakaró faháncs) készítésére is.

A szakember kiemelte: a veszélyhelyzet végéig továbbra is az önkormányzatok határozzák meg a kerti hulladékok égetésének szabályait. Ez a tevékenység egyes településeken már eddig is tiltva volt, másutt általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezik az égetést. Miután pedig a levegő védelme kiemelten fontos, ha valakit illegális avarégetésen érnek tetten,

a szabálysértő magánszemélyek 100 ezer forintos bírsággal is büntethetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

A magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint csak átfogó változtatásokkal, a felnőttek felsőoktatásba való bevonásával javulhat ez az adat.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 5. 15:45
×
×
×
×