INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

agrárminisztérium

bognár lajos

zsigó róbert

nagy istván

Nagy István agrárminiszter előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én.

Változások az élelmiszerlánc-biztonság területén

Infostart / MTI

Október elsejétől az Agrárminisztérium (AM) szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet szakterülete - közölte a tárca.

A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a terület.

Az élelmiszerlánc-biztonság szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel a jövőben.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: az élelmiszerlánc-biztonság azon területek egyike, amely mindenkit érint. Megóvása és az ehhez szükséges eszközök fejlesztése társadalmi és nemzetgazdasági érdek.

"E nélkülözhetetlen munkára szeretnénk a jövőben is hangsúlyt fektetni, ezért október 1-jétől személyes irányításom alá kerül az élelmiszerlánc-felügyelet területe" - fogalmazott Nagy István.

Kiemelte: az élelmiszerlánc összetettsége - külső szemlélőként - szinte felfoghatatlan, ebből adódóan a sérülés kockázata is nagy. Zsigó Róbert jó gazdája volt e területnek.

A koronavírus-járvány alatt a hazai élelmiszer-ellátás jól vizsgázott.

Ugyanakkor a veszélyhelyzet arra is egyértelműen rávilágított, hogy az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés - húzta alá Nagy István.

Bognár Lajos országos főállatorvos a közlemény szerint elmondta: Magyarországon az élelmiszerlánc-biztonság rendkívül magas szintű, ennek fenntartása azonban komoly feladat.

A lakosok mindennapi biztonságának szavatolása mellett olyan gazdaságilag is jelentős kihívásokkal kell megküzdeniük a szakembereknek, mint a jelenleg is fennálló afrikai sertéspestis, vagy a közelmúltban felszámolt madárinfluenza-járvány. Ezen és a hasonló kihívások még gyorsabb és hatékonyabb kezelésében nyújthat a jövőben hathatós segítséget a szervezeti változás - tette hozzá a tárca tájékoztatása szerint.

Zsigó Róbert a családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztot betöltő Novák Katalin államtitkára lesz.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018