eur:
394.95
usd:
363.48
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Varga Mihály pénzügyminiszter előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 7-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Érdekes számot mondott az államdósságról Varga Mihály

Az államadósság GDP-hez mért arányát 60 százalék alá akarja mérsékelni a kormány 2022 végére, gyorsítani szeretnék az adósságcsökkentés ütemét - közölte a pénzügyminiszter.

A magyar állampapír plusz (MÁP+) nagyon népszerű, a lakosság már több mint 3000 milliárd forint értékben vásárolt a papírból, és egyre kisebb a külföldiek aránya az államadósság finanszírozásában - mondta Varga Mihály az M1-en.

Európa gazdasági teljesítménye csökkent, ugyanakkor a magyar gazdasági növekedés 5 százalék feletti volt az év első kilenc hónapjában, és várhatóan az év egészében eléri a 4,8 százalékot; a pénzügyminiszter szerint Magyarország kiemelkedő teljesítménye annak köszönhető, hogy az elmúlt években a hazai gazdaság több lábra állt és magas beruházási rátával működik.

Varga Mihály úgy fogalmazott:

ha a gazdaság nő és többletforrások állnak rendelkezésre, akkor a közterhek csökkentésével megpróbálják a gazdaság növekedését fenntartani, a munkahelyteremtést ösztönözni.

A vállalkozásokat érintő adóterhek csökkentéséről szólva a tárcavezető kiemelte a szociális hozzájárulási adó mértékének mérséklését 19,5-ről 17,5 százalékra. Mint mondta, ez hozzájárul ahhoz, hogy a következő években a vállalkozások többet tudjanak költeni béremelésre és beruházásokra.

A miniszter felidézte egyebek mellett azt is, hogy a kisvállalati adó (kiva) kulcsa 13-ról 12 százalékra, a szálláshely-szolgáltatások általános forgalmi adójának kulcsa pedig 18-ról 5 százalékra csökken 2020. január 1-jétől, és megszüntetik az adófeltöltés intézményét.

Varga Mihály kitért arra, hogy a kormány olyan adómódosításokat is elfogadott, amelyek a családvédelem, a gyermekvállalás területén segítenek. A négygyermekes anyák élethosszig tartó jövedelemadó-mentessége Európában is kuriózumnak számít - jelezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×